Epidemiološka situacija u BiH sve teža

Poslodavci u problemu zbog izolacije radnika, pojedini moraju čak i prekinuti rad

19.01.2022.
u 14:23

Zbog naglog porasta broja novozaraženih koronom, sve više radnika je na bolovanju. Od početka godine poslodavci se bore sa sve većom odsutnosti radnika, koji se nalaze u izolaciji ili na bolovanju, jer im to uzrokuje otežan proces rada. Saša Trivić, predsjednik Udruge poslodavaca RS-a, kazao je za Nezavisne da je očigledno da se veliki broj radnika nalazi u izolaciji ili na bolovanju te da poduzeća imaju veliki problem s poslovanjem. “Zbog naglog skoka broja novozaraženih, imamo veliki broj radnika u izolaciji, a imali smo i slučajeva zatvaranja pojedinih lokala zbog nedovoljnog broja radnika”, kazao je Trivić. 

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeca”, kazao je da trenutačno imaju veliki broj radnika koji se nalaze na bolovanju. “Ako su cijepljeni, oni se na posao vraćaju nakon nekoliko dana, a postoje slučajevi gdje izolacija traje i više dana, ovisno o zdravstvenom stanju radnika. Imamo dosta lokala i restorana koji su napravili stanku u radu od deset dana, jer nisu mogli raditi zbog smanjenog broja radnika koji su na bolovanju”, ističe Tatić. 

U problemu su i zdravstvene institucije koje od početka godine vrše reorganizaciju rada zbog izostanka velikog broja djelatnika te škole gdje nedostaje veliki broj nastavnog kadra i učenika. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez najavio je nova COVID pravila - Potpuno cijepljeni će biti malo privilegirani u odnosu na necijepljene. Antigenski testiranje će biti važno, PCR ostaje za teže slučajeve i one koji ulaze u bolnički sektor, kao i za one starije životne dobi - pojasnio je. Konačna odluka, najvjerojatnije, bit će poznata u utorak. Potpuno cijepljeni će imati malo kraće izolacije od necijepljenih. Epidemiološka situacija je sve teža, priljev pacijenata u bolnice veći za 23% u odnosu na tjedan ranije. 
- Pretpostavka je da imamo 3-4 puta više zaraženih nego što službena statistika pokazuje - naglasio je. 

Pitanje čiji odgovor zanima mnoge jest zašto veliki broj cijepljenih trenutačno ima koronu. 

- Ovisi koje ste cjepivo primili. Većina naše populacije tražila je Pfizer, kinesko cjepivo nije bilo popularno. S druge strane, oni koji su primili kinesko cjepivo su zaštićeniji, veći su izgledi da to cjepivo pobudi imunitet jer nije došlo do promjene u svim dijelovima virusa. Dosadašnja znanstvena saznanja su takva da, kako virus mutira, cjepiva sve slabije štite, izuzev kineskih koja su se, barem kod nas, pokazala najsigurnijima i najučinkovitijima. Vrlo je malo onih koji su primili kinesko cjepivo, a da su poslije razvili ozbiljniju kliničku sliku - kazala je dr. Andrea Jurić, epidemiologinja i ravnateljica ZZJZ-a ZHŽ-a. Imunitet krda stječe se ako se istodobno cijepi i preboli 80-90% stanovništva. Ali je ključ u - istodobno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?