Sastanak s veleposlanikom Murphyjem

Poslodavci: Cijena rada u FBiH najveća u Europi, smanjiti parafiskalna i fiskalna opterećenja

09.08.2023.
u 18:43

Poslodavci su istaknuli kako poslovanje u Federaciji BiH guše glomazna i skupa administracija, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a poseban problem su nedostatak radne snage, kao i nerealne evidencije službi o nezaposlenim osobama.

Na sastanku izaslanstva Udruženja poslodavaca Federcije Bosne i Hercegovine s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Državama u BiH Michaelom J. Murphyem upućen je poziv vlastima na suradnju s Udruženjem, priopćila je ta asocijacija.

Murphy je naglasio kako Udruženje marljivo radi na pripremanju mjera i zakona za olakšanje poslovanja te pozvao rukovodstvo Federacije BiH na usku suradnju s Udruženjem ističući da je suradnja ključ za efikasne reforme.

Na ovom sastanku je naglašeno kako su prioritetne aktivnosti Udruženja sastavni dio dokumenta "Što poslodavci očekuju od vlasti", prezentiranog vlastima prije i nakon izbora, a ciiljevi su poboljšanje poslovnog ambijenta, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta, smanjenje opterećenja cijene rada radi povećanja minimalne i svih drugih plaća radnika, liberalizacija tržišta rada i jačanje ekonomsko-socijalnog dijaloga.

Još nema odgovarajuće i blagovremene reakcije vlasti, rečeno je također na sastanku.

Ciljevi akktivnosti su jačanje realnog sektora, povećanje zaposlenosti, plaća i stvaranja boljih uvjeta rada, smanjenje odlaska mladih i kvalificiranih kadrova i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Predstavnici Udruženja upoznali su američkog veleposlanika s aktivnostima Udruženja, kao i stanjem i perspektivama realnog sektora u FBiH te glavnim preprekama i potrebama za unapređenje poslovnog ambijenta i funkcionalnije poslovanje generalno.

Poslodavci su istaknuli kako je cijena rada u FBiH najveća u Europi i da je neophodno smanjiti što prije i parafiskalna i fiskalna opterećenja, kao i da treba urediti zdravstveni sustav na način da teret plaćanja bolovanja koji snose poslodavci bude smanjen s 42 na 15 dana. Također su naglasili da poslovanje u Federaciji BiH guše glomazna i skupa administracija, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a poseban problem su nedostatak radne snage, kao i nerealne evidencije službi o nezaposlenim osobama.

Poslodavci su također kazali da strane i domaće investitore odbijaju neefikasnost državne administracije, komplicirane administrativne procedure, složenost poreznih i drugih propisa koji izravno ili neizravno utječu na domaća i strana ulaganja, velika parafiskalna opterećenja, nerazvijena komunalna infrastruktura, kao i općenito stvaranje napete političke situacije i nesigurnosti, što nije dobra pretpostavka za investiranje. Ovo je spomenuto i u izvješću o investicijskoj klimi u Bosni i Hercegovini, koji je objavio američki State Department, gdje je upozoreno na kompliciran i nesiguran sustav.

Veleposlanik Murphy bio je na ovom sastanku na čelu izaslanstva Veleposlanstva Sjedinjenih Država, dok su uime Udruženja poslodavaca u FBiH nazočili predsjednik Adnan Smailbegović, direktor Mario Nenadić, potpredsjednica Upravnog odbora Snježana Koepruner, član Upravnog odbora Adem Hanić te članovi Udruženja Kenan Ahmetlić i Ante Miloš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?