šute zbog straha za egzistenciju

Poslodavca za rad “na crno” prijave tek nakon otkaza

06.03.2018.
u 16:00

Iako građani BiH znaju kako “siva ekonomija” ugrožava njihova prava, većina radnika ne prijavljuje poslodavca kod kojeg radi “na crno”, i to uglavnom iz straha od gubitka posla, piše Večernji list BiH. U BiH je oko 30% radnika koji rade “na crno”, a inspekcija je iz više razloga nemoćna. - Premda građani, u teoriji, podržavaju borbu protiv “sive ekonomije”, u praksi ne traže čak ni fiskalni račun od prodavača.

Borba za preživljavanje

Iako nemaju nikakva prava kao zaposleni, radeći često prekovremeno i za male iznose, građani koji rade “na crno” rijetko se odlučuju podići glas protiv poslodavaca. Šute i trpe, rukovodeći se mišlju kako je u današnje vrijeme bolje imati bilo kakav posao nego sjediti kući i praznih džepova gledati kuda se sunce kreće. - Radim kao konobar osam godina, ali kod različitih poslodavaca i nikad nisam bio prijavljen. Dobivam 450 KM, a bude i napojnica pa mjesečno zaradim i više - riječi su jednoga od brojnih bh. radnika nakon godina provedenih na raznim poslovima bez ijednog dana radnog staža. - Svaki put bilo je “uzmi ili ostavi”. U vrijeme kada nema posla radnik nema izbora nego prihvatiti što mu se nudi - objašnjava. Međutim, nije rijedak slučaj da, kad dobiju otkaz, brže-bolje prijave poslodavca kao satisfakciju za mizernu plaću, sve neplaćene prekovremene sate i vikende te općenito loše uvjete u kojima su radili. Od ukupnog broja izvršenih kontrola prošle godine, u 25 posto slučajeva radilo se o izvanrednim kontrolama obavljenim na osnovi inicijativa građana ili drugih tijela. Mirjana S. iz Banje Luke kaže kako je bez prijave radila u jednom prehrambenom pogonu za mjesečnu plaću od 470 KM. - Radili smo i prekovremeno, što nam nikad nije plaćeno. To, međutim, ne bi bio toliki problem da se vlasnica nije neljudski ponašala prema radnicima. Često nas je omalovažavala iako smo radili mukotrpno. Kad više nisam mogla izdržati, otišla sam i prijavila je kako ne prijavljuje radnike, nakon čega je zaposlila dvije moje kolegice - kazala je Mirjana za radiosarajevo.ba.

Postupak inspekcije

Iz Inspektorata RS-a kažu kako se radnici rijetko sami odlučuju prijaviti inspekciji da ih poslodavac angažira “na crno”, najvjerojatnije da ne ugroze vlastitu egzistenciju. - Kada iz nekog razloga prestanu s radom, događa se da radnici prijave inspekciji kako su radili bez ugovora i prijave. Međutim, u takvim slučajevima potrebno je dokazivati da je radnik bio angažiran kod određenog poslodavca, što je postupak koji se mora voditi pred sudom - kazala je za portal glasnogovornica Inspektorata RS-a Dušanka Makivić. U slučajevima kada inspektor, kad na radnom mjestu zatekne radnika koji nema ugovor o radu i nije prijavljen na obvezne oblike osiguranja, nalaže poslodavcu radni status radnika regulirati u skladu sa zakonom i poduzima prekršajne mjere.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?