Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Posljednji psihotest policijski službenici u BiH radili 2006. godine

Građani moraju biti svjesni kako su zaštićeni od zloupotrebe ovlasti policijskih službenika tijekom obavljanja rada
08. prosinca 2015. u 07:00 0 komentara 265 prikaza

"Dubljom analizom ustanovili smo kako su posljednji liječnički pregledi i psihotestovi policijskih službenika posljednji put rađeni 2006.", kazao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH i predsjedatelj Odbora za žalbe građana Vjekoslav Vuković. On je podsjetio kako policijski službenici rade pod visokim stresom, ali i da institucije za koje rade trebaju dati adekvatan odgovor na njihov psihički tretman.

"Prošle godine smo donijeli zaključak koji je PS BiH usvojio, a kojim će se naći sredstva da se policijski službenici liječnički tretiraju i imaju adekvatne psihotestove. Čak smo na tragu promjene Zakona o policijskim službenicima kako bi svaka agencija imala svog psihologa", rekao je Vuković na stručnoj diskusiji o temi "Jačanje policijske odgovornosti i integriteta: Procedure za postupanje u odnosu na pritužbe građana na rad policijskih službenika" održanoj jučer.

Diskusiju je organizirao Centar za sigurnosne studije u suradnji s Odborom za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH te Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga. Cilj diskusije, prema riječima glavnog tajnika Centra za sigurnosne studije Denisa Hadžovića, jest jačanje odgovornosti i integriteta policije, a kako bi se pokušalo povećati povjerenje građana u policiju.

"Građani moraju biti svjesni da su zaštićeni od zloupotrebe ovlasti ili ponašanja policijskih službenika tijekom obavljanja rada, da će njihove pritužbe biti profesionalno ocijenjene i da će dobiti odgovor je li bilo zloupotreba ponašanja i nesavjesnog rada", rekao je Hadžović. On je istaknuo kako je podrška iznimno važna jer su individualna prava građana najveća svetinja demokracije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.