DOKUČITI SVEMIR

Posljednja teorija Stephena Hawkinga: Uoči smrti dovršio novu teoriju

03.05.2018.
u 15:45

Mnogo je jednostavnija nego se mislilo.

Prije nego je u ožujku preminuo, slavni britanski astrofizičar, Stephen Hawking, zaključio je svoju posljednju teoriju o svemiru koja je, kako piše The Guardian, mnogo jednostavnija nego se mislilo. 

Realnost može činiti više paralelnih svemira, no svaki se znatno ne razlikuje od onog našeg, ustvrdio je Hawking u posljednjoj teoriji.

Rad na kojem je surađivao s belgijskim znanstvenikom Thomasom Hertogom pojednostavljuje sliku o posljednjih 13,8 milijardi godina više nego ijedan dosad.

- Teorija po kojoj su paralelni svemiri vrlo slični daje nam nadu da ćemo moći u potpunosti dokučiti okvire kozmologije - naglasio je Hertog.

Hawking je umro mirno u snu 14. ožujka u dobi od 76 godina. Godine 1964., kada je imao 21 godinu, dijagnosticirana mu je neizlječiva neurodegenerativna bolest, amiotrofična lateralna skleroza (ALS), koja ga je s vremenom potpuno paralizirala pa je mogao komunicirati samo kompjuterski generiranim glasom i pokretima obrva. Liječnici su mu u početku davali svega nekoliko godina života. Prošle godine u razgovoru za BBC je kazao da nikada nije ni pomišljao da će doživjeti 75 godina. Na njegov pogreb pozvano je bilo oko 500 članova obitelji, prijatelja i kolega, među kojima je bio i direktor SpaceX-a Elon Musk, a na ulici su mu počast odale stotine ljudi. Hawkingov pepeo bit će pokopan u lipnju u blizini posmrtnih ostataka Sir Isaaca Newtona u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?