Povećan broj prijava neželjenih djelovanja lijekova

Posljedice od lijekova u BiH imale 284 osobe, 27 od cjepiva, jedno dijete umrlo

tablete
shutterstock
12.03.2023.
u 18:05

Bilo je pet prijava na lijekove iz kliničkih studija, jedna na lijek iz nelegalne distribucije na internetu. Najčešće reakcije su povraćanje, progresija malignih bolesti, urtikarija, osip, dispneja, mučnina...

Tijekom prošle godine povećan je broj prijava neželjenih djelovanja lijekova u BiH, piše Večernji list BiH.

Kako se navodi u izvješću o prijavama neželjenih reakcija na lijekove i cjepiva u BiH koje je nedavno objavila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMS BiH), Sektor za farmakovigilanciju i materiovigilanciju, ALMS BiH je u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine ukupno zaprimio 311 prijava, od toga 284 prijave neželjenih reakcija na lijekove i 27 prijava reakcija na cjepiva (šest iz programa redovite imunizacije i 21 na cjepiva protiv COVID-19). Donosimo što su pacijenti i korisnici lijekova u BiH prijavljivali tijekom prošle godine.

Više reakcija kod žena

- U UWC-UMC bazu za globalno praćenje neželjenih reakcija na lijekove iz BiH u prošloj godini prijavljene su ukupno 543 prijave na lijekove i cjepiva, što je uključivalo i prijave koje ranije nisu bile prijavljene u WHO-UMC bazu, a dostavljene su od nositelja odobrenja nakon što je utvrđeno da nisu globalno dvostruko prijavljeni slučajevi od nositelja odobrenja - stoji u navedenom izvješću.

Od navedene 284 prijave neželjenih reakcija na lijekove koje je tijekom prošle godine zaprimio Sektor za farmakovigilanciju i materiovigilanciju ALMS BiH, 79 ih se odnosi na prijave zaprimljene od zdravstvenih djelatnika, dok je 205 prijava zaprimljenih od nositelja odobrenja. Pet prijava zabilježeno je kao reakcija na lijekove iz kliničkih studija, a jedna prijava neželjene reakcije na lijek iz nelegalne distribucije na internetu.

Neželjene reakcije, prema podacima iz ovog izvješća, nešto su češće kod žena nego kod muškaraca. Kada je riječ o starosnoj strukturi, neželjene reakcije zabilježene su u svim dobnim skupinama, međutim, najviše prijava odnosi se na osobe od 45 do 64 godine. Prema podacima iz navedenog izvješća, najviše pojedinačnih reakcija prijavljeno je na lijek pembrolizumab, i to njih 50, od kojih je 48 spadalo u kategoriju ozbiljnih reakcija. Riječ je o imunološkom lijeku koji se koristi za liječenje određenih vrsta karcinoma.

Na drugom mjestu, prema broju prijava, nalazi se ibuprofen na koji je neželjenu reakciju imalo 38 bolesnika, od kojih je jedna kategorizirana kao ozbiljna. S 21 prijavom na neželjenu reakciju, od kojih je 18 kategorizirano ozbiljnim, lijek rivaroksaban, koji se koristi za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu, našao se na trećem mjestu.

Prosljeđivanje prijava

Inače, najčešće prijavljene reakcije na lijekove su povraćanje, progresija malignih bolesti, urtikarija, osip, dispneja, mučnina, anemija. Sektor za farmakovigilanciju i materiovigilanciju ALMS BiH je u prošloj godini zaprimio i šest prijava na reakcije nakon cijepljenja iz redovite imunizacije.

Procijenjeno je svih šest prijava, od toga jedna prijava na cjepiva Imovax DT Adult i Euvax B, jedna prijava na cjepivo Euvax B, jedna prijava na cjepivo M-M-RvaxPro i tri prijave na cjepivo Pentaxim. Od navedenih šest prijava, kako se navodi, četiri prijave su klasificirane kao “nije ozbiljna”, a dvije kao “ozbiljna”, od toga jedna sa smrtnim ishodom. Četiri prijave odnosile su se na djecu starosti od 28 dana do 23 mjeseca, jedna prijava na dijete staro od 2 do 11 godina te jedna na dijete starosti od 12 do 17 godina.

Inače, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je od travnja 2019. godine punopravna članica mreže nacionalnih farmakovigilantnih centara Uppsala Monitoring Centre (UMC) te je jedina institucija iz BiH koja ima pristup WHO-UMC bazi u koju se prosljeđuju prijave na neželjene reakcije na lijekove iz cijelog svijeta. Do kraja prošle godine u WHO-UMC bazu za globalno praćenje neželjenih reakcija na lijekove iz BiH je upućeno ukupno 1680 prijava, navodi se u izvješću.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?