Župa Skopaljska Gračanica

Poslane poruke nade, snage za borbu za opstanak i ostanak, osobito mladih

01.02.2019.
u 12:14

Župa Skopaljska Gračanica kod Uskoplja proslavila je 108. rođendan, a u povodu toga na svečanom misnom slavlju okupilo se mnoštvo vjernika, dužnosnika, uglednika i gostiju iz svih krajeva BiH i šire. Prigodom proslave obljetnice utemeljenja župe svoju potporu župi i svim Hrvatima Skopaljske doline došlo je izraziti i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganom Čovićem koji je župu posjetio i prije godinu dana, piše Večernji list BiH. 

Poruke za mlade

U izaslanstvu su bili predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH Lidija Bradara, glavna tajnica HDZ-a BiH Miljana Glamuzina, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, zamjenica predsjedateljice Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Zdenka Džambas, ministar pravosuđa i uprave SBŽ-a Jozo Budeš te drugi dužnosnici i predstavnici Hrvata sa svih razina vlasti. Svečano euharistijsko slavlje i ove godine predvodio je apostolski nuncij u BiH msgr. Luigi Pezzuto, nadbiskup koji je ohrabrio okupljenu zajednicu na ostanak i opstanak na ovim područjima. U znak sjećanja i zahvalnosti župnik župe Skopaljska Gračanica don Ilija Ivoš nunciju je darovao “Ispovijest vjere na hrvatskom i latinskom jeziku” s Bilinog polja iz 1203. godine. Papinski izaslanik u BiH mons. Luigi Pezzuto više je puta posjetio ovu župu i predvodio svete mise te je uvijek drag gost čije propovijedi vjernici rado slušaju jer šalju poruku nade, snage za borbu za opstanak, osobito se obraćajući mladima. Dobrodošlicu okupljenima iskazao je jučer župnik vlč. Ilija Ivoš te, između ostaloga, poručio: - Danas crkva slavi spomendan sv. Ivana don Bosca, svećenika koji se žrtvovao za odgoj i izgradnju mladeži. Svi mi ovdje dužni smo i pred Bogom odgovorni za mlade u ovoj zemlji koju predstavljamo i zastupamo. Molim zagovor sv. don Bosca za naš hrvatski narod da ostanemo i opstanemo u BiH - poručio je župnik don Ilija Ivoš. Dodao je kako je sretan i ponosan što je Skopaljska Gračanica mjesto okupljanja Hrvata. Vjeruje kako će politički predstavnici Hrvata pomoći stanovnicima Skopaljske doline i središnje Bosne.

Borba za vjernike

Do sada su politički predstavnici Hrvata pomagali župu na razne načine i zbog toga su im zahvalni, zahvalni su svakom vjerniku koji na bilo koji način doprinosi župnoj zajednici. Bivši i sadašnji župnik, braća Tadija i Ilija Ivoš, svojom borbom za vjernike iz ove i susjednih župa ulijevaju nadu kako Hrvati u ovom kraju nisu prepušteni sami sebi. Svojim djelovanjem povezuju djecu iz župe Kandija, Bugojno s djecom iz Skopaljske Gračanice te tako postižu zajedništvo Hrvata kojih je, nažalost, na ovim prostorima sve manje. Ova župa, kao i sve druge, suočava se s odlaskom Hrvata, ali ne gube nadu i vjeru jer u ovoj crkvi okuplja se velik broj mladih i djece te su oni nada za bolju budućnost. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?