cijene na svjetskoj razini "podivljale"

Poskupljenje strateških materijala imat će utjecaj na projekte planirane u BiH

01.04.2021.
u 07:00

Tržište željeza, čelika i obojenih metala snažno je uzdrmano. Došlo je do ogromnog rasta cijena. Pitanje je što će biti s projektima izgradnje stambenih jedinica i poslovnih objekata te više nije pitanje čeka li nas još veća gospodarska kriza nego 2008. i 2009. godine, već koliko će ona biti teška, piše Večernji list BiH.

Osjećaju se poskupljenja

Za komentar o aktualnoj situaciji upit smo poslali Udruzi metalske i elektroindustrije pri Gospodarskoj komori FBiH. - Posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu željeza i čelika, ali i obojenih metala, došlo je do snažnog poskupljenja. Trgovinski ratovi velikih svjetskih sila, SAD-a i Kine, te uvođenje kvota za uvoz u EU među najznačajnijim su čimbenicima koji su doveli do poremećaja na tržištu. Tvrtke koje se bave trgovinom željeza i obojenih materijala iz BiH među prvima su osjetile poskupljenja. Cijene materijala utjecale su na povećanje cijena proizvoda u svim granama metalske industrije. Kao primjer, usporedit ćemo nabavnu cijenu lima koja se može dogovoriti za travanj/svibanj 2021. u odnosu na cijenu iz lipnja/srpnja 2020. godine - u 2021. godini viša je za 87 posto. Poskupljenja najviše pogađaju tvrtke koje se bave proizvodnjom čeličnih konstrukcija, građevinske tvrtke koje koriste značajne količine građevnog željeza, ali i tvrtke koje koriste obojene materijale u svojim proizvodnim procesima, poput aluminija i bakra - naglašavaju u Udruzi. Pitamo hoće li se ovo što se događa odraziti na budućnost. - Smatramo kako će imati utjecaj, prije svega, na projekte koji su planirani u BiH. Može se dogoditi da će investitori koji imaju mogućnost prolongirati izgradnju to vjerojatno i učiniti, čekajući povoljnije cijene na tržištu. S druge strane, “izvozni projekti” vjerojatno neće u značajnijoj mjeri trpjeti jer će se dio proizvodnje iz Kine seliti prema istoku Europe. Isto tako, kada govorimo o izvoznim poslovima, sigurno je kako će se cijene morati mijenjati - pričaju u Udruzi. S obzirom na to da se radi o poremećaju cijena na svjetskom tržištu i da se radi o robama kojima se trguje na burzi, većina ugovora sadrži klauzule o promjeni cijena u slučaju promjene cijena ulaznih sirovina.

Strateški materijali

- Nadamo se kako neće doći do ozbiljnih ugrožavanja gospodarske aktivnosti u BiH, jer svako poskupljenje donosi probleme, a pogotovo ako se radi o poskupljenju strateških materijala kao što je željezo - ističu u Udruzi. Također, jako je teško ogromna poskupljenja ulaznih sirovina kompenzirati i zadržati stare cijene. - Radi se o burzovnoj robi i ova poskupljenja događaju se u cijelom svijetu. Općenito, problem je na strani ponude. Proizvodni kapaciteti željezara svjesno su reducirani kako bi se zadržao ovaj trend cijena, na kojima neki odlično zarađuju. Trenutačna ponuda ne može ispratiti potražnju, koja je gotovo na istoj razini. Onog trenutka kada se pokrenu “zaleđeni” kapaciteti, i cijena bi trebala padati. Nadamo se kako će se smanjenje cijena dogoditi što prije - zaključuju za Večernji list.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije