Intervju: Anto Jeleč

Posjet tajnika NATO-a je priznanje našem euroatlantskom putu

02.02.2017.
u 10:30

Uoči današnjeg posjeta glavnog tajnika NATO saveza BiH Oružane snage (OS) BiH suočile su se s brojnim iskušenjima. Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč u intervjuu za Večernji list kaže kako je uvjeren u napredak BiH. 


Kako doživljavate posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga?

- BiH je aktivna članica NATO programa “Partnerstvo za mir” od summita NATO saveza u Rigi 2006. godine. U tih 11 godina postojanja, OS BiH se potvrdio kao jedan od najstabilnijih i najčvršćih stupova države. Reformu obrambenog sustava kojom su nastale Oružane snage BiH relevantni čimbenici međunarodne zajednice ocijenili su kao najuspješniju u postdaytonskoj BiH. Oružane snage BiH su mlada institucija koja je od svog osnutka do danas neprekidno i kontinuirano izrastala i jačala. Kroz razna izvješća i poruke te misionare koji dolaze, naravno i NATO stožer u BiH, dobivamo riječi hvale za svoje rezultate, za naše sudjelovanje u mirovnim operacijama, dobivamo ukupnu potporu i glavni tajnik je izrazio potrebu za dolaskom koju sa zadovoljstvom pozdravljam. Posjet tajnika NATO-a BiH je priznanje za naše euroatlantsko opredjeljenje. On se osobito želi sresti s vojnicima koji su sudjelovali u operacijama potpore miru i s nama koji pripremamo i podupiremo vojnike kako bi nam odao priznanje i zahvalu na sudjelovanju operacijama koje vodi NATO, a nadam se, i uvjeren sam da nam je to pravi put prema aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Također, ono što je sigurno je da se OS BiH nalazi na dobrom putu u smislu dosezanja spomenutih standarda, što praktično testiramo sudjelovanjem naših pripadnika u operacijama i vježbama koje vodi NATO te angažiranjem naših stožernih elemenata u postojećoj strukturi NATO-a, gdje od partnera imamo samo riječi hvale za rad i napredak naših pripadnika.


Početkom godine boravili ste u Bruxellesu na sastanku Vojnog odbora. Koja je važnost tog sastanka i možete li nam nešto reći o samom sastanku?

- Riječ je o redovitom sastanku Vojnog odbora NATO-a koji se održava na početku svake godine s načelnicima zajedničkih stožera zemalja članica NATO i partnera. Mogu kazati kako je vrlo važno da sudjelujemo na takvim sastancima gdje aktivno i jednakopravno razmatramo situacije u svijetu i misijama te time ocjenjujemo stanje. Na sastanku smo zajedno s 42 načelnika glavnih stožera zemalja članica NATO-a odnosno partnerskih država, čiji pripadnici sudjeluju u misiji “Odlučna potpora” u Afganistanu, razgovarali o trenutačnoj političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu. Težište tih razgovora bilo je usmjereno prema onome što smo uradili prošle godine, kako je ta misija prihvaćena, koje je rezultate dala i što možemo u budućnosti poboljšati jer idemo prema partnerstvu s Afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti (ANSF) i unapređenju društva općenito. Kao što znate, OS BiH je početkom misije “Odlučna potpora”, nakon misije “ISAF”, pojačao svoju nazočnost i ponudio sposobnosti koje ima, a druge zemlje nisu imale. Naravno, to je prihvaćeno, za što smo dobili ocjenu da je dobro te radimo na tome da u budućnosti ponudimo još svojih sposobnosti kako bi se čim prije ojačale afganistanske snage i snage sigurnosti te kako bi mogle same rješavati probleme.

Sudjelovanjem u ovakvim i sličnim misijama, Oružane snage se postupno, ali kontinuirano približavaju dosezanju strategijskoga cilja BiH da postanemo punopravna članica NATO i EU.


OS BiH dospio je u središte javnosti i uslijed zbivanja u Banjoj Luci te angažmana svojih pripadnika na proslavi Dana RS-a. Kako gledate na taj slučaj i ima li potrebe za svim tenzijama koje su podignute?

- Smatram kako dizanje tenzija i tolika doza nerazumijevanja nikome tko istinski radi za dobrobit BiH nisu od koristi. Zajednički stožer OS BiH zadužen je za izradu temeljite raščlambe svih aktivnosti i događaja u OS u vezi s proslavom o kojoj govorite te ćemo u zadanom roku, do 2. veljače, Ministarstvu obrane BiH dostaviti raščlambu i donijeti sud je li bilo povrede u crti zapovijedanja u OS BiH. Bilo kako bilo, mišljenja sam kako su se Oružane snage BiH potvrdile kao jedinstven i nedjeljiv sustav, kako se apsolutno očuvala homogenost bez obzira na sve pokušaje destabilizacije sustava obrane, a doradom propisa koji reguliraju oblast angažmana postrojbi i pripadnika OS uskoro moramo otkloniti sve nedoumice u vezi s time i točnije definirati sve procedure u OS BiH. Također želim poručiti kako nas ovaj ili bilo koji drugi događaj neće spriječiti i zaustaviti u našoj čvrstoj odluci da odlučno, pravodobno i učinkovito nastavimo uspješno izvršavati sve svoje zadaće propisane iz misije u zemlji i inozemstvu u cilju promicanja demokracije, jačanja stabilnosti u regiji, uspostave i očuvanja mira u svijetu za dobrobit Oružanih snaga i Bosne i Hercegovine u cjelini.


Ne možemo izbjeći pitanje u vezi s napadom na vas koji se dogodio prethodne godine u tunelu Salakovac. Nedavno je svake odgovornosti oslobođen agent OSA-e Zlatko Humo te je tako stavljena točka na “i” u prvostupanjskom procesu na ovaj slučaj. Kako vi gledate na to?

- Gledajte, simptomatično je da se taj “incident” dogodio 20. studenog, upravo na Dan žalosti u cijeloj BiH, da netko u tunelu Salakovac iz putničkog vozila namjerno baci napravu koja svojom eksplozijom izaziva nesigurnost, a ako se eksplozija dogodi na neželjenom mjestu, može izazvati i posljedice za zdravlje i život. Bez obzira na to je li ta naprava bačena pred načelnika ZS OS BiH ili bilo koga drugog, mislim da će se javnost složiti sa mnom kako se to mora sprečavati, a kažnjavanje počinitelja ovakvih djela dobar je put da se slične stvari u budućnosti spriječe. S time u vezi, očekujem kako će nadležna tijela donijeti objektivan i konačni sud uvažavajući sve argumente na korist sigurnijem životu stanovnika BiH.

Načelniče Jeleč, najviši predstavnici MO i OS BiH su nedavno na sjednici Stručnog kolegija usvojili izvješće o radu za 2016. godinu. Što biste vi, sa strane OS BiH, izdvojili kao najznačajnije iz toga dokumenta?

- Mišljenja sam kako su Oružane snage BiH ostvarile napredak gotovo u svim oblastima rada i funkcioniranja koje su tijekom protekle godine obilježili brojni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu, ali i brojna postignuća. Racionalnim planiranjem, izrazili smo prioritete i uspješno realizirali sve pred nas postavljene zadaće. Kvalitetom i predanim radom, uz punu potporu NATO stožera i EUFOR-a u Sarajevu, ostvarili smo napredak i zapažene rezultate u izgradnji operativnih sposobnosti, provedbi modernih NATO-ovih normi i standarda. Brojni su rezultati i uspjesi na koje smo ponosni i po kojima smo prepoznati i uvaženi. Na globalnoj karti prepoznati smo kao odgovoran i pouzdan partner u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama pod mandatima UN-a i NATO-a. Sudjelovanjem u njima nastavili smo graditi ugled BiH kao odgovorne članice međunarodne zajednice, spremne djelovati u cilju postizanja globalne sigurnosti. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo za relativno kratko vrijeme, angažiranjem od Etiopije i Eritreje, preko Iraka, pa do Afganistana, Konga i Malija, gdje se i danas nalazimo, sudjelovali s više od 1200 pripadnika. OS BiH bio je kontinuirano angažiran na pružanju pomoći lokalnim zajednicama koja je bila i protekle godine višestruka. Ostvareni su značajni rezultati na planu gašenja požara, medicinskog evakuiranja zrakom, operacija traganja i spašavanja, operacija humanitarnoga razminiranja, izvođenja inženjerijskih radova u lokalnim zajednicama, kao i osiguranja potpore realiziranja različitih kulturnih i sportskih događaja diljem BiH. Značajne rezultate postigli smo i u rješavanju viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, 100-postotnim inspekcijama te smo usvojili najviše međunarodne standarde za upravljanje i skladištenje naoružanja i MES-a na lokacijama OS BiH. Također, jedan od glavnih razvojnih ciljeva Oružanih snaga u području ljudskih resursa je daljnje poboljšanje personalne strukture. Nastavili smo s pomlađivanjem sastava Oružanih snaga, što je prioritetna zadaća i stalni proces. Do danas smo u službu primili 4722 mlada vojnika i 74 časnika - nova mlada lidera za budućnost Oružanih snaga, školovanih i obučenih u Bosni i Hercegovini i na prestižnim vojnim akademijama i školama u svijetu. Ono što je za OS bilo posebno značajno, jest provedba velikog broja međunarodnih i nacionalnih vježbi. Na njima su iskazane sposobnosti integriranog djelovanja i na združenoj i međunarodnoj razini.

Ovdje posebno ističem vježbu “REGEX 16” koja je prvi put realizirana u BiH, zemlji koja nije članica NATO saveza, a u kojoj je sudjelovalo više od 1000 sudionika. Prihvaćanje domaćinstva, organizacije i izvedbe ovako složene vježbe svojevrsno je priznanje MO i OS BiH na postignućima u procesu približavanja euroatlantskim asocijacijama i institucijama. Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u idućem razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i učinkovitiji.

Prema svemu sudeći, i 2017. godina će biti vrlo izazovna za OS BiH. Što vi vidite kao težišne zadaće i aktivnosti u tekućoj godini kada je u pitanju OS BiH?

- Želim naglasiti kako je proces planiranja rada OS BiH za 2017. godinu već završen i da smo definirali težišne zadaće našeg angažiranja. Istaknuo bih najvažnije: nastaviti jačati integritet OS BiH, jedinstvo, zajedništvo, profesionalizam i sposobnost za izvršenje svih zadaća sukladno Zakonu o obrani i Zakonu o službi, čuvati OS BiH od utjecaja izvan sustava te ne dopustiti političko uplitanje i zaštiti vojsku od dnevne politike i nedobronamjernih pisanja u medijima raznih izdanja i oblika, zatim sve planirane i neplanirane zadaće koje se dodjele izvršavati besprijekorno i pravodobno u kapacitetu i mogućnostima na dobrobit OS BiH, građana i naroda BiH, ostati snage dobra i biti pripravan djelovati u BiH kada je u pitanju zaštita suvereniteta i teritorijalnoga integriteta BiH te pomoći vlastima i stanovništvu kada je to potrebno. Jednako tako, zajedno s partnerima graditi i čuvati mir u svijetu kroz angažiranje snaga i sredstava s dostignutim sposobnostima koje imamo u operacijama predvođenim NATO-om i operacijama UN-a, a uskoro u sklopu snaga EU. Težišno, uz navedeno, održavati ukupnu i bojevu spremnost OS BiH, operativnost tehničko-materijalnih sredstava, uložiti dodatne napore na zanavljanju i pomlađivanju vojničkog, dočasničkog i časničkog kadra, jačanju kapaciteta obuke i sposobnosti pojedinaca, postrojbi i Oružanih snaga ukupno. Zatim pojačati aktivnosti potpore na procesu razminiranja, stopostotnih inspekcija i rješavanja viškova streljiva, ubojitih sredstava i naoružanja u cilju jačanja sigurnosti objekata, vojnika i stanovništva u blizini objekata kako bismo spriječili da ta sredstva ne izazovu nekontroliranu eksploziju ili dospiju u ruke nepoželjnih i onih koji ne misle dobro OS i BiH u cjelini. Raditi na samozaštiti pripadnika i zaštiti objekata i lokacija gdje obitavaju pripadnici, obučavaju se i skladište svoja tehničko-materijalna sredstva. Procjenjivati i analizirati sve aktivnosti i regulative koje podupiru te aktivnosti, predlagati poboljšanja u svim smjerovima radi točnijeg, preciznijeg, kvalitetnijeg i sigurnijeg izvršenja zadaća. I u konačnici, redovito na svim razinama vršiti informiranje pripadnika OS BiH. Uvjeren sam kako ćemo uspješno, kao i do sada, iste izvršiti planski, pravodobno, organizirano, profesionalno i na najbolji način sukladno najvišim vojnim standardima, kazao je Kelač u intervjuu za Večernji list BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije