susret u Parlamentu

Posjet predsjednika Srbije korak naprijed u političkim odnosima BiH i Srbije

08.09.2017.
u 13:57

Potreba intenzivnije suradnje izvršnih i zakonodavnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije naglašena je tijekom današnjeg susreta članova kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u višednevnom službenom posjetu BiH.

U razgovorima je izraženo zadovoljstvo zbog činjenice da politički odnosi idu uzlaznom putanjom a pozdravljen je i podatak da je u proteklih deset godina usprkos svim problemima udvostručena robna razmjena između dvije susjedne zemlje.

Istovremeno, konstatirano je da su potencijali za povezivanje mnogo veći, ali da ih je moguće iskoristiti samo predanim radom i pojačanim dijalogom uz poštivanja principa punog međusobnog uvažavanja.

Vučić je naglasio je da su osnovne teme o kojima u Sarajevu razgovara budući rad na razgraničenju dvije države, zatim infrastrukturno povezivanje BiH i Srbije te stvaranje uvjeta da se ukidaju izvancarinske barijere u razmjeni između dvije zemlje.

Uz to, on je dodao da se razgovara i o intenzivnijoj suradnji ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje, pitanjima sukcesije kao i drugim oblastima u kojima je u vrlo skorom vremenu moguće ostvariti dobre rezultate.

Članovi kolegija izrazili su uvjerenje da posjet predsjednika Srbije predstavlja korak naprijed u političkim odnosima BiH i Srbije čiji je kvalitet u vitalnom interesu obje zemlje.

Potencirana je potreba intenzivnog i iskrenog dijaloga a u pojedinačnim istupima članovi rukovodstava parlamentarnih domova iznijeli su nadu i da će se u narednom razdoblju uspješno okončati određene unutarnje političke razmirice kako bi se na kvalitetan način ostvarivao europski put BiH te zakazali, održali i implementirali opći izbori 2018. godine.

Najavljena je i mogućnost da se prije kraja ove godine realiziraju službeni radni susreti rukovodstava Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine Srbije, posjeta članova Predsjedništva BiH Srbiji kao i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije