Donosimo akcijski plan o izbjegličkoj krizi u BiH

Posebno će se motriti samci 
bez obitelji i dokumenata

Bregana
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
19.09.2015.
u 07:32

U posebne obrasce će se upisivati podaci o izbjeglicama, unositi fotografije i otisci prsta, te članovi obitelji

Vijeće ministara BiH ovoga je tjedna usvojilo plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje mogućim priljevom masovnog broja izbjeglica, piše Večernji list. Cilj tih osamnaest mjera koje donosimo u nastavku je osigurati humani tretman izbjeglica, uključujući osiguranje privremenog smještaja, prehrane te liječničke skrbi, no uz sve to planirane su i posebne mjere kako bi se spriječilo moguće ugrožavanje sigurnosti. 
Tako je naloženo policijskim službenicima Granične policije da pojačano rade na otkrivanju krivotvorenih putnih isprava jer se očekuje masovna pojava. Jednako tako ciljevi su vezani uz otkrivanje osoba koje bi mogle biti potencijalna prijetnja u vezi s terorizmom iz pojedinih radikalnih skupina.

Prevoditelji

Posebna 'meta' su pri tome samci koji bi ušli u zemlju bez identifikacijskih dokumenata i bez obitelji. Vijeće ministara je zadužilo zajedničko koordinacijsko tijelo da radi na sprečavanju narušavanja javnog reda i mira i općeg kriminala, kako od migranata, tako i od lokalnog stanovništva. Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), SIPA, Ministarstvo sigurnosti, Granična policija, imat će zajedničku odgovornost za provjere osoba iz sumnjive skupine migranata. U Ministarstvu sigurnosti će se uspostaviti posebna baza podataka s dostupnim prevoditeljima za rijetke jezike, a cilj ove mjere je uzimanje izjava, registracija i obavljanje intervjua s migrantima. Izrađeni su obrasci u koje bi se upisivali osobni podaci, stavljale fotografije te otisci prsta i imenovali članovi obitelji. Ministarstvo vanjskih poslova bi trebalo dostaviti podatke za predviđanje veličine masovnog priljeva i trendova kretanja migranata s naglaskom na rute kroz BiH za prihvat ljudi i njihovo kretanje, piše Večernji list. Ministarstvo obrane je istodobno u roku od 15 dana dužno dostaviti podatke o raspoloživim kapacitetima u čvrstim objektima kako bi se mogle napraviti hitne rekonstrukcije i smjestiti izbjeglice.

Proračunske pričuve

Od resora ljudskih prava i izbjeglica se očekuje informacija o mogućim privremenim prihvatnim kampovima za zbrinjavanje izbjeglica, kako na lokalnoj razini tako i smještajnih kampova na nacionalnoj razini. U slučaju priljeva većeg broja izbjeglica Ministarstvo sigurnosti, zajedno s resorom izbjeglica, ali i humanitarnim organizacijama UNHCR-om, Crvenim križem..., ima zadaću osigurati potrepštine, ali i ljude koji bi pomagali ovim ljudima. Od Europske unije će se zatražiti potpora za smještanje izbjeglica i migranata na području BiH, a dio novca za to će se osigurati i iz državne proračunske pričuve, kao i iz proračuna ako se premaši ovaj iznos. Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je za osiguranje zdravstvene zaštite, kapaciteta za smještaj maloljetnika bez pratnje, kao i osiguranje obrazovanja za pučkoškolce. Vijeće ministara je također zatražilo da se napravi popis državnih službenika, napose pravnika koji bi pomogli u provedbi prihvata, zbrinjavanja i registracije migranata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?