Dani meda 2018.

Posavske udruge promotori zdrave hrane

03.08.2018.
u 09:43

Ruralni turizam podrazumijeva mirnu ekosredinu, očuvani okoliš, komunikaciju, domaću hranu i upoznavanje seoskih poslova. Po svim tim odrednicama idealno područje za razvijanje nekih od tih oblika seoskog turizma je Posavina s bogatom tradicijom kulture, gatronomije, običaja, ali i starih zanata koji, istina, izumiru, ali ima ih još nekoliko koje bi zajednica trebala očuvati i pomoći u zaštiti (tkalja, obućar, kovač, krojač). Taj neiskorišteni posavski potencijal prepoznale su dvije udruge - “Trut”, udruga pčelara, i poduzetne Posavke organizirane u udrugu “Posavski cvijet”.

Sajmovi

Sajamske manifestacije koje promoviraju domaću radinost i domaće proizvode postaju sve više prihvaćene u Posavskoj županiji, kako od izlagača tako i od građana koji svojim posjetima potvrđuju njihovu opravdanost, ističu u Udruzi pčelara “Trut” Orašje i Udruzi žena “Posavski cvijet”, koje ove godine zajednički potpisuju organizaciju sajma. Dvodnevnu manifestaciju “Dani meda 2018.” u Orašju organizira se treću godinu zaredom. - Svoje će proizvode izložiti 30-ak proizvođača iz BiH i RH. Kako nam se ove godine pridružila u organizaciji i udruga “Posavski cvijet”, na štandovima će biti izložena i bogata ponuda ručnih radova, proizvoda od voća i povrća te slastica. I ove godine vršit će se ocjenjivanje meda, a najboljima će biti uručene medalje i pehari - kazao nam je predsjednik Udruge pčelara “Trut” Orašje Drago Mijić.

Udruga žena “Posavski cvijet”, koja ima oko 50 članica, uradila je značajan posao na podupiranju žena koje bi vodile vlastite biznise na području poljoprivrede ili trgovine.

Žene u biznisu

Mandica Živković, predsjednica Udruge, navodi brojne primjere ekonomskog osnaživanja žena i postignute rezultate. Posavke su registrirale 20-ak djelatnosti i bave se širokom lepezom biznisa, od ruralne proizvodnje povrća, uzgoja stoke, proizvodnje džemova, sokova, ručnih radova, šivanja narodnih nošnji, pa do tattoo- salona i dječjih igraonica. Njihovi rezultati bit će predstavljeni i na Danima meda 9. i 10. kolovoza u Orašju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?