Ohrabruju podaci o smanjenju vodostaja, vlasti otvorile ispuste prema rijeci

Posavska jezera polako nestaju nakon što je pala razina Save

posavina
27.05.2014.
u 09:43

Prve optimistične naznake za početak sanacija

Na području Bosanske Posavine jučer su konačno otvoreni ispusti prema rijeci Savi pa se voda postupno povlači iz općina pogođenim poplavama, izvijestile su tamošnje vlasti. Iz Ministarstva poljoprivrede Posavske županije, sektor vodoprivrede, javili su da je razlika između vodostaja rijeke Save i rijeke Tolise bila samo 4 centimetra.

Rade sve crpke

Promatrajući tendenciju opadanja Save, iz Ministarstva su naveli da je otvorena ustava na rijeci Tolisi što će omogućiti gravitacijski ispust vode. To, praktično, znači da će doći do opadanja unutarnjih voda iz okolnih sela s područja Orašja u kojemu je, kao najbrojnijoj općini, i najviše obiteljskih kuća, zgrada institucija, tvrtki te poljoprivrednih površina. I dalje je najteže stanje bilo na području oraških ‘zapadnih naselja’ poput Kostrča, Tolise, Ugljare ili Donje Mahale kao što se može vidjeti i na satelitskoj snimci Copernicusa, europskog programa za promatranje zemlje koji otkriva i razmjere posljednjih poplava. 
Istodobno su otvoreni i gravitacijski ispusti u općini Odžak prema rijeci Savi. Rijeka Sava se, također, povlači i kroz proboje na nasipu. U općini Domaljevac- Šamac otvoren je gravitacijski ispust na Tursinovcu te se voda povlači i iz polja općine Domaljevac-Šamac. Sve informacije sektora vodoprivrede upućuju na brže povlačenje vode u korito rijeke Save i povoljnije stanje sa zaobalnim vodama. Usporedno s time operativne su sve crpne stanice. Stavljena je u funkciju i crpna stanica Zorice. U funkciji su na području općine Odžak i pokretne mobilne crkve, također i na područjima općina Domaljevac-Šamac i Odžak. Ukupni je kapacitet mobilnih crpki iz Europske unije oko 4 kubična metra u sekundi, dok istodobno kapacitet stacionarnih crpki u Tolisi iznosi 15,5 kubičnih metara.

Ostatak teksta i grafički prikaz Posavine čitajte pronađite u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?