Osnovci iz Tolise pobjednici natjecanja u šahu

Posavina puna mladih šahovskih talenata

24.02.2024.
u 14:03

Osnovci iz Posavske županije vrsni su šahisti, ocjena je Vjekoslava Živkovića, međunarodnog majstora, državnog suca i FIDE trenera koji je sudio na održanom županijskom natjecanju u šahu za osnovce, piše Večernji list BiH.

Domaćin 24. ekipnog županijskog natjecanja u šahu za učenike osnovnih škola opravdano je bila Osnovna škola Antuna Gustava Matoša iz Vidovica koja godinama daje iznimne rezultate i odlične šahiste. Ovoga puta ipak se najboljom pokazala ekipa osnovaca iz Tolise.

Četiri šahovske ploče

OŠ fra Ilije Starčevića iz Tolise pobjednik je natjecanja, a osvojila je prvo mjesto s 19 bodova. Pobjedničku ekipu iz Tolise predstavljali su učenici: Gabrijel Živković, Mihael Nedić, Ruža Nedić, Gabrijel Nedić, Matija Mikić, Nikola Ivanović, David Mijatović i David Nedić, uz pratnju nastavnika Mirka Oršolića.

U natjecanju je sudjelovalo svih sedam osnovnih škola s područja Posavske županije. U konačnome poretku drugo mjesto pripalo je domaćinima - OŠ Antuna Gustava Matoša Vidovice sa 17 bodova, dok su treće mjesto osvojili učenici OŠ Orašje s 15 bodova. Četvrtu poziciju zauzela je OŠ Vladimira Nazora Odžak (10,5), petu OŠ Ruđera Boškovića Donja Mahala (10), šestu OŠ Braće Radića Domaljevac (8,5), a sedmo mjesto pripalo je OŠ Stjepana Radića Bok s četiri boda.

Najuspješniji učenici po pločama su iz Vidovica: 1. ploča - Matija Lukačević, OŠ Vidovice, i Mihael Nedić, OŠ Tolisa; 2. ploča - Mihael Knežević, OŠ Vidovice; 3. ploča - Mislav Nedić, OŠ Orašje, i 4. ploča - Ruža Nedić, OŠ Orašje. Svaka ekipa škole nastupila je na četiri šahovske ploče, a prema propozicijama, na jednoj ploči morala je biti djevojčica.

Za tri prvoplasirane ekipe Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Vidovice osigurala je nagrade (pehare, medalje i diplome), a za ostale ekipe zahvalnice za sudjelovanje. Osigurane su i diplome za najbolje igrače natjecanja po pločama. Šahovski klub Orašje osigurao je potrebne šahovske figure i elektroničke satove, a predsjednik ovoga kluba upravo je sudac ovoga natjecanja Živković.

Prenosi znanje mladima

Međunarodni majstor šaha Vjekoslav Živković iz Orašja inače je šahist svjetskoga glasa. U jednom trenutku bio je među 700 igrača svijeta, no sada ipak među 1500 najboljih, što je, svakako, za isticanje u odnosu na broj šahista. Među 20 je najboljih igrača Hrvatske jer posljednjih 25 godina igra prvu ligu Hrvatske.

Već 40-ak godina najbolji je šahist Orašja, a sada je usmjeren na prenošenje svoga znanja na mlade. U Posavskoj županiji pokušava, osobito najmlađe, uvoditi u čarobni svijet šahovskih figura i kao predsjednik Šahovskog kluba Orašje, koji je među deset najboljih klubova u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije