posavina

Posavina idealna za ekoproizvodnju

14.07.2016.
u 11:00

Garevac, malo živopisno mjesto B. Posavine, ponovno je otvorilo svoje široko posavsko srce za mlade umjetnike koji su udahnuli toliko potrebnu živost tom povratničkom području. Garevljani su raseljeni diljem Europe, a povratnici uglavnom osobe treće životne dobi. Mladi očekuju uvjete u kojima će imati prije svega posao.

Zaklada “Otvorena kuća” Centra za mir i kulturu dijaloga (smješten u obnovljenoj OŠ Vladimira Nazora u Garevcu staroj više od sto godina), brojnim projektima kao što je “Zelena oaza” nastoji pokazati kako je život i na tom području moguć i to od plodova svojeg rada. Vratimo se na početak i povod ove priče. Međunarodna likovna kolonija “Breške” koja iduće godine slavi punoljetnost iznjedrila je upravo u Garevcu vrijedna umjetničkih djela i to u jednoj povratničkoj sredini koja oskudijeva takvom vrstom događaja. Garevac je za kratko živio kreativnim i kulturnim duhom zahvaljujući “Otvorenoj kući” koja je taj projekt organizirala u suradnji s HKD Napredak – Glavnom podružnicom Tuzla. U koloniji je 20-ak mladih umjetnika.

- Kroz sve ove godine organiziranja Međunarodne likovne kolonije “Breške” HKD Napredak je dao ogroman doprinos očuvanju zajedništva umjetnika s prostora europskih zemalja što će pridonijeti povezivanju organizacija i udruga te različitih akcija i projekata na području B. Posavine, ističu u Napretku. HKD Napredak Sarajevo je pokrenuo projekt “Otvorene kuće” 2006. kako bi se stvorio prostor u kojem stanovništvo s područja općine Modriča, ali i susjednih općina, može na jednom mjestu naći sve što ih zanima o povratku. Zaklada je realizirala niz projekata vezano za animiranje života u povratničkoj zajednici. Organizirane su radionice o EU fondovima, pružena pomoć lokalnom stanovništvu u pisanju projekata za natječaje u BiH i RH, održani okrugli stolovi, tribine i radionice.

- Ekološka poljoprivreda mogla bi biti spasonosni model za ozdravljenje zapuštenih i ruralnih sredina, kao i oživljavanje sitnih obiteljskih gospodarstava. Animiramo povratnike na bavljenje voćarstvom, proizvodnjom po kojoj je ovaj kraj bio prije rata poznat i potičemo nadu da bi “Zelena oaza” mogla biti model oživljavanja Posavine. Budući da je B. Posavina najpogodnija za bavljenje poljoprivredom, pruža se prilika očuvanja autohtonih vrsta, kao i stvaranja novih, uzgoja ljekovitog bilja. U Garevcu su u okviru projekta Edukacijsko-istraživačkog centra zasađena tri ogledna voćnjaka s više od 7000 sadnica, stabala jabuka, krušaka, šljiva i trešanja koji daju kvalitetne plodove, objašnjava voditeljica projekta Slavica Mijić Lukač, predsjednica zaklade “Otvorena kuća”.

“Otvorena kuća” planira 1. listopada otvoriti sajam simboličnoga imena “Biološka raznolikost”. Kako organiziranje takve vrste manifestacija postaje tradicija, očekivanja su da će se prijaviti brojni izlagači iz BiH i okolnih zemalja kako bi izložili ekoproizvode s gazdinstava, razmijenili iskustva i unaprijedili svoje proizvodnje, ističe Mijić Lukač. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?