Potpora USAID-a

Posao i za žepčanke koje žele raditi i ostati u BiH

23.03.2019.
u 08:30

Općina Žepče potpisnica je ugovora o dodjeli granta u okviru programa potpore marginaliziranim skupinama u BiH koji Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) provodi od 2015. u suradnji s odabranim lokalnim zajednicama u BiH.

Dosad oko 700.000 KM

Preko ovog programa u 2017. podržano je 96 biznisa koje su pokrenule žene u općinama Konjic, Teslić, Tešanj, Zvornik, Rudo, Prijedor, Livno, Kalinovik i Visoko, i to najviše u oblasti poljoprivrede, stočarstva, uzgoja voća, proizvodnje i uslužnih djelatnosti. Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za potporu razvoju biznisa marginaliziranih skupina žena koji je osnovan početkom 2017. i kroz koji je dosad dodijeljeno oko 700.000 KM. U drugom krugu odabrano je devet novih općina, među kojima i Žepče koje će u idućih godinu dana preko istoga fonda podržati žene u osnivanju biznisa u svojim sredinama. Općine sufinanciraju 50 posto iznosa u omjeru jednako kao i donator. Osigurano je 640.000 KM za potporu ženama i očekuje se da će novopokrenuti biznisi biti održivi i značajno povećati kućne proračune kao i otvaranje novih radnih mjesta. Potpisivanje ugovora organizirano je u hotelu Europa u Sarajevu, a uime općine Žepče ugovor je potpisao općinski načelnik Mato Zovko koji je naglasio važnost potpore lokalnom stanovništvu, prije svega ženama, u manjim lokalnim zajednicama u kojima se sve čini da se osiguraju mogućnosti za ekonomski prosperitet žena. - Odgovornost je na svima nama da podržimo svaku novu inicijativu i pružimo prigodu onima koji žele raditi i ostati u BiH. Općina Žepče nastoji motivirati i stvarati odgovarajuće preduvjete za jačanje ekonomskog položaja žena u društvu i drago nam je kada naši napori budu prepoznati na tom planu - kazao je, između ostalog, načelnik Zovko.

Cilj je i ohrabrenje

Potpisivanju ugovora nazočili su, uz Zovku, i načelnici općina Živinice, Lopari, Prozor-Rama, Berkovići, Lukavac, Istočna Ilidža, Foča i Novi Grad, zamjenica veleposlanika SAD-a u BiH Ellen Germain, direktor Misije USAID-a za BiH Peter Duffy i direktor USAID-ova programa potpore marginaliziranim skupinama Jasmin Bešić. Cilj fonda nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i druge vidove potpore ženama, ohrabriti ih, ali i pokazati kolika je snaga marginaliziranih skupina.

Potpora je namijenjena ženama s invaliditetom, majkama djece s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, žrtvama nasilja te nezaposlenim mladim ženama. Cilj je i povećati udio žena na tržištu rada u BiH koji je trenutačno 43 posto i najniži je u regiji, a nizak je i u odnosu na svjetski prosjek od 52,5 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?