nova studija

Porođajna težina mogla bi pomoći u predviđanju djetetova IQ-a?

beba
25.10.2023.
u 10:08

Premala porođajna težina mogla bi utjecati na kognitivnu izvedbu u dobi od pet godina. No to nije ništa što dobar odnos roditelj-dijete ne može popraviti

Rodi li se beba prije termina, dakle 40 tjedana, organi joj nisu u potpunosti razvijeni i nije spremna za samostalan život. Osim tih problema, novo pitanje je kako prijevremeni porođaj utječe na razvoj mozga.

U novoj studiji znanstvenici su pokazali kako je porođajna težina beba povezana s kognitivnom izvedbom u dobi od pet godina, prenosi Mirror. Rezultati pokazuju da je veća porođajna težina dobra za IQ.

Studija koju su vodili njemačko Sveučilište Bielefeld i Sveučilište Warwick kombinirala je podatke o 30.000 djece iz cijelog svijeta. Tradicionalno, istraživači su koristili 10. percentil kao potencijalni faktor rizika koji utječe na dugoročni razvoj, piše Ordinacija.hr

Niži percentili imaju utjecaj

Percentili uspoređuju težinu bebe s težinom drugih beba istog spola, težine i dobi. Dakle, ako je bebina težina na 90. percentilu, to znači da je 90% beba manje težine. Ako je beba na 10. percentilu težine, samo 10% beba iste dobi teži manje, a 90% više.

Istraživanje je dokazalo da kombinacija težine i toga koliko je rano rođena beba utječe na kasnije mentalne sposobnosti. Tako je zaključak da bebe čija je porođajna težina vrlo niska imaju veću vjerojatnost da će imati nekih problema u razvoju u dobi od pet godina.

Taj 10. percentil je upitna granična točka. Veza između porođajne težine i kognitivnog razvoja je postupnija, rekao je glavni autor studije, dr. Robert Eves.

Ispada da korištenje samo 10. percentila previše pojednostavljuje stvari. Povećanje percentila porođajne težine povezano je s povećanjem kognitivnih rezultata, od prvog percentila do 69. percentila, a zatim se smanjuje. Dakle, zapravo nema kognitivne razlike između beba rođenih na 69., 79. ili 89. percentilu.

Na primjer, nalazimo da je procijenjena kognitivna izvedba djeteta rođenog u 30. tjednu gestacije i 69. percentilu porođajne težine slična onoj bebe rođene u 35. tjednu gestacije i 2. percentilu porođajne težine. Stoga bi nijansiraniji pristup mogao biti od koristi, dodao je dr. Eves.

Također naglašava, dok relativna težina pri rođenju i gestacijska dob mogu utjecati na razvoj djeteta, postoje mnogi drugi čimbenici, kao što je odnos roditelj-dijete, koji pomažu u oblikovanju razvoja djeteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?