Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Porezna uprava u jednom danu otkila 66 neprijavljenih radnika, zapečaćen 51 objekt

Inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 66 neprijavljenih radnika, 13 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 58 obveznika koji nisu izdavali račune i 19 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj
08. prosinca 2016. u 17:07 0 komentara 413 prikaza
porezna

Porezna uprava Federacije BiH je 7. prosinca 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 215 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine. Tijekom inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 66 neprijavljenih radnika, 13 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 58 obveznika koji nisu izdavali račune i 19 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 51 objekt i izdan 121 prekršajni nalog, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 274.800 KM.

Porezna uprava Federacije BiH je tijekom 29 provedene jednodnevne akcije na području Federacije BiH izvršila 7.053 kontrola, kojom prilikom je otkrila: 2.401 radnika s neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), da je 1.053 objekta radilo bez odobrenja za rad, da 2.209 subjekta nije izdavalo račune i da je 650 objekata poslovalo bez instaliranog fiskalnog uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti Uprava je zapečatila 1.682 poslovna objekta i izdala  4.477 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 10.249.630 KM.

Iz Porezne uprave pozivaju porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.  Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnoj razini kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu s poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava, navode iz Porezne uprave FBiH. 

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. 

- Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i putem besplatnog poziva 080 020 333 te putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“, priopćeno je iz Porezne uprave FBIH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.