inspektor

Poremećen dotok vode u akumulaciju Jablaničko jezero već nekoliko mjeseci

jablanicko
07.02.2017.
u 17:29

U proteklih nekoliko mjeseci došlo je do poremećaja u smislu hidroloških prilika kada je u pitanju dotok vode u akumulaciju Jablaničko jezero, koje su izazvane vrlo oskudnim padavinama, utvrdio je federalni vodni inspektor.

Pored toga, korištenje akumulacije HE Jablanica je vršeno tako da su se poštovali uvjeti vezani za poželjno, odnosno granično stanje akumulacije.

Od 8. siječnja 2017. godine, zbog izuzetno niskih temperatura, povećanja potrošnje električne energije i osiguranja urednog napajanja potrošača, ali i sigurnog funkcioniranja elektroenergetskog sistema, u HE Jablanica su bili prinuđeni nastaviti proizvodnju električne energije na kotama koje su ispod minimalnog graničnog stanja koje je za siječanj definirano vrijednošću od 245,00 m.n.m. 

Kota je krajem siječnja pala na vrijednost 238,66 m.n.m. i od tada se intenzivno vrši punjenje akumulacije. Na današnji dan kota akumulacije iznosi 247,07 m.n.m.

I pored ovako lošeg hidrološkog stanja, HE Jablanica je ispuštala vodnom dozvolom propisani minimum vode koji ne smije biti manji od 40 m3/s. Prosječno ispuštanje za studeni je 132,85 m3/s, za prosinac 122,49 m3/s, te za siječanj 85,34 m3/s.

Obilazeći akumulaciju HE Jablanica, inspektor nije zapazio primjerke uginule ribe.

Imajući u vidu da je pitanje kompleksno i pokriva više različitih oblasti iz nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, na teren su upućene federalna poljoprivredna inspekcija te federalna inspekcija zaštite okoliša.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nije napravila kompletno izvješće te će naknadno izaći s informacijama, priopćeno je iz te uprave. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije