Godišnja inflacija kad je riječ o kavi od 30 do 45 posto

Poremećaji na svjetskom tržištu: Kava postaje luksuz, nova poskupljenja i u BiH

06.11.2023.
u 21:30

Europljani su s globalnim udjelom u potrošnji kave od 39,8 posto uvjerljivo najveći potrošači, a stanovnici BiH ubrajaju se među kavopije

Čini se da nisu tako davno bila "ona vremena" kad bismo sjeli u omiljeni kafić, uzeli novine i naručili kavu - prvu, drugu, eventualno i treću. A jedna kava stajala je marku, piše Večernji list BiH. Malo-pomalo cijena omiljenog napitka je rasla, onda je stigla pandemija pa rat u Ukrajini, a sada i rat na Bliskom istoku te smo već sada u fazi da govorimo o globalnom sukobu, zna se već kojem. I sve to nastavlja dizati cijenu svega, a nekako je poskupljenje omiljenog napitka nešto što nam najteže pada.

Intenzivan rast cijena

Od 2021. godine cijena kave veća je za 30 posto, a iz Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH tvrde da će doći do novog rasta cijena zbog poremećaja na svjetskom tržištu i skupljih sirovina. Naravno, tu su i oni poremećaji s naftom, pa ako ona, prema najcrnjim predviđanjima, ode na 150 dolara, jasno je da ćemo imati brutalno poskupljenje. Najgora stvar u trenutačnim okvirima je što se zalihe zrna kave u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima, smanjuju, a mogle bi biti i prepolovljene na kraju ove godine u usporedbi s prošlom. Rasla je i cijena kave na burzi. O tome je ovih dana govorio Dragan Grbić, glavni pržioničar kave u jednoj privatnoj tvrtki, istaknuvši kako sirovina poskupljuje zato što je mala količina kave u ponudi, a velika je potražnja. Cijene skaču i na londonskoj i američkoj burzi. Reuters je proveo anketu u kolovozu 2023., u kojoj je deset trgovaca i analitičara predvidjelo da će cijene kave robuste ovu godinu završiti ispod trenutačnih razina, ali godišnji rast cijene kave bit će visokih 28 posto. Brazil je pak ljetos dao optimistične prognoze da bi se iduće godine situacija s kavom trebala popraviti, pa to donekle budi optimizam.

- Brazil očekuje da će njihov urod kave u sezoni 2024./25. premašiti rekord iz sezone 2020./21. i dosegnuti 70 milijuna vrećica. Brazilci su svoju kavu "pustili" u svijet, izvoz njihove zelene kave porastao je 22 posto u odnosu na prošlu, 2022. godinu, a srpanjski izvoz kave robusta se više nego utrostručio. Izvoz kave arabica iz Hondurasa porastao je za 63 posto, no izvoz kave iz Kolumbije pao je za 17 posto, a iz Vijetnama za 3,4 posto. Brazilski uspjesi u proizvodnji kave kompenziraju neuspjehe u drugim dijelovima svijeta pa američki analitičari očekuju da će zalihe na kraju razdoblja 2023./24. porasti za 0,8 posto na 31,8 milijuna vrećica. No, neizvjesnost ipak ostaje jer Američki centar za klimatske prognoze kaže kako su temperature površine mora u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana porasle za 0,5 Celzijevih stupnjeva iznad normale, a obrasci vjetra su se promijenili ispunjavajući uvjete za El Niño - stoji u analizi.

Nadalje, dogodi li se to, i visoke cijene kave imat će podršku jer El Niño u Brazil obično donosi obilne kiše, a u Indiju i Vijetnam sušu. Espresso zapravo nema značajnijih izgleda za pojeftiniti. Uz sve uzeto u obzir, ipak vlada globalni deficit na tržištu kave koji se 2022./23. povećao na 7,3 milijuna vrećica s manjka od 7,1 milijun vrećica iz prethodne sezone, uz povećanje proizvodnje za 1,7 posto na 178,53 milijuna vrećica. Lani se o kavi na razini Europske unije govorilo kao o potencijalnom luksuzu zbog snažnog porasta cijena koje je tada zabilježio Eurostat. Najveću godišnju inflaciju kad je riječ o kavi lani je zabilježila Finska - 43,6 posto, Litva - 39,9 posto, Švedska - 36,7 posto, Estonija - 36,4 posto i Mađarska - 34,3 posto.

Osigurajte zalihe

Europljani su s globalnim udjelom u potrošnji kave od 39,8 posto uvjerljivo najveći potrošači, a stanovnici BiH ubrajaju se među kavopije. Ako nekoga tješi, kavu se može držati u zalihama jer, ako se i pokvari, neće prouzročiti zdravstvene probleme, a pokvariti se može ako ju se drži zatvorenom. Potrebno ju je čuvati u posudi, dalje od vlage, topline i sunčeve svjetlosti. - Ako je ne držite u posudici, nego u pakiranju u kojem ste je kupili, nakon upotrebe "ispuhnite" zrak iz vrećice, zatim je zatvorite i pospremite. Ono što može biti od pomoći prilikom spremanja velikih količina kave je stavljanje u zamrzivač. Čuvate li kavu u zamrzivaču do pred samu upotrebu, njezina će svojstva u potpunosti biti sačuvana - navodi se u savjetima za konzumente.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije