Sjednica VSTVBiH

Porast priliva predmeta iz oblasti korupcije

VSTVBiH
13.04.2017.
u 15:43

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) danas je, tijekom drugog dana sjednice u Sarajevu, primilo k znanju Nacrt izvješća o Indeksu efektivnosti pravosuđa BiH za 2016. godinu, koji je pripremio USAID-ov Projekt podrške monitoringu i evaluaciji (Measure-BiH).

Indeks efektivnosti je pouzdan mjerni alat za praćenje pravosuđa i pri njegovoj izradi su korištene definicije i elementi iz međunarodnih indeksa/istraživanja, koji su relevantni za bh. kontekst i specifičnosti, uz suradnju s VSTV-om BiH na razvoju i implementaciji indeksa.

Edis Brkić, stručnjak „Measure-BiH“ projekta, je u prezentaciji nalaza istraživanja za 2016. godinu, istaknuo da su pri istraživanju tri izvora podataka korištene najrigoroznije znanstvene metode prikupljanja podataka. Tako je anketa o percepciji građana obavljena na reprezentativnom uzorku od 3.004 građanina i da je uzorak definiran rigoroznom znanstvenom metodom stratificiranog slučajnog odabira. Druga dva izvora podataka bila su pravosudna zajednica, pri čemu je obavljeno anketiranje 774 sudaca i tužitelja, te statistički podaci VSTV-a BiH koji je projektu dostavio podatke o gotovo 400.000 predmeta koji su bili u radu u sudovima i tužiteljstvima u glavnim vrstama predmeta koje prati Indeks u 2016. godini.

Glavni nalazi istraživanja su pokazali da je došlo do poboljšanja efikasnosti pravosuđa u 2016. u odnosu na 2015. godinu od oko 4,4 posto, ali da pojedinačne vrijednosti pokazuju veće postotke poboljšanja.

Percepcija javnosti/građana poboljšana je za 7 posto, između ostalog i u oblastima smanjenja broja neriješenih predmeta u sudovima i tužiteljstvima i efikasnosti u borbi protiv korupcije. Podaci pokazuju da je manje od 10 posto građana imalo direktno iskustvo s pravosuđem putem sudjelovanja u vlastitom sudskom predmetu, odnosno da je, najveći broj građana, njih oko 2/3, steklo mišljenje o pravosuđu na osnovu izvještavanja medija u čiju objektivnost vjeruje manje od polovine ispitanika.

Percepcija sudaca i tužitelja o efektivnosti pravosuđa je dvostruko bolja od percepcije koju ima javnost. Poboljšanje kod ovog izvora se bilježi u postotku od 6.5 posto, a anketirani nositelji pravosudnih funkcija su primijetili napredak, između ostalog, i u sljedećim oblastima: praćenje radnih učinaka sudaca i tužiltelja; pokretanje, pravičnost i objektivnost disciplinskih postupaka; sposobnost pravosudnog sustava u borbi protiv korupcije; te efikasnosti imenovanja sudaca i tužitelja na nove pozicije.

Nalazi istraživanja trećeg izvora, statističkih podataka o predmetima koji su u radu pred sudovima i tužiteljstvima, ukazuju na jedan od izvora koji je doveo do poboljšanja percepcije kod građana, sudaca i tužitelja. Tako je zabilježeno da su prvostupanjski sudovi i u 2016. godini nastavili s trendom skraćivanja prosječnog vremena za rješavanje predmeta i sa smanjenjem broja neriješenih predmeta. Štoviše, tužiteljstva su u ovim oblastima ostvarila zapažene rezultate. Nasuprot rezultatima osnovnih i općinskih sudova, drugostupanjski sudovi bilježe pogoršanje prosječnog vremena rješavanja predmeta, starosti i broja neriješenih predmeta, i u smislu ovog nalaza VSTV će poduzeti ciljane mjere na analiziranju preciznih uzroka ovih indikatora i trendova u narednom razdoblju te donošenja odgovarajućih mjera.   

Istraživanje pokazuje da je ostvaren još jedan važan rezultat rada VSTV-a BiH i pravosuđa, a to je da je došlo do porasta priliva predmeta iz oblasti korupcije. Porast priliva ovih predmeta, uz podatak da se pred pravosudnim institucijama vodi preko 1.000 predmeta korupcije, te da je, kako je istakla potpredsjednica VSTV-a BiH Jadranka Lokmić Misirača u raspravi nakon prezentacije Indeksa, težište pravosuđa na procesuiranju predmeta „teške korupcije“ s kaznama zapriječenim preko 10 godina zatvora i u kojima se procesuira više osoba ukazuju na činjenicu da je bh. pravosuđe veoma ozbiljno pristupilo borbi protiv ovog oblika kriminaliteta.

Po prezentaciji izvješća, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija se zahvalio USAID-u i predstavnicima projekta „Measure BiH“, istakavši vrijednost projekta u smislu dobivanja validnih i objektivnih podataka o percepciji javnosti i generalno, stanju u pravosuđu.

Tegeltija je rekao da u pravosuđu postoji mnogo dobrih vijesti, kao što je i današnja vijest, i da one putem medija moraju biti komunicirane građanima BiH kako bi oni mogli formirati realnu i objektivnu sliku o bh. pravosuđu i rezultatima njegovog rada.

Nakon prezentacije je usvojen i set zaključaka. Neki od njih predviđaju korištenje nalaza istraživanja Indeksa efektivnosti pravosuđa za dalje unapređenje rada pravosudnih institucija kroz rad stalnih komisija VSTV-a BiH, kao i kandidiranje ovog Indeksa za prestižnu nagradu Vijeća Europe „Kristalna vaga pravde“ koja se dodjeljuje za inovativne i mjerljive prakse u funkcioniranju pravosudnih sustava, priopćeno je iz VSTVBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije