oporavak tržišta rada

Porast interesa za zapošljavanje, iduće godine 50 milijuna KM za nove mjere

07.09.2021.
u 12:55

Povećanje interesa za zapošljavanje, dobri ekonomski pokazatelji kroz povećanje izvoza, ali i industrijske proizvodnje, najave o novim projektima potpore zapošljavanju, uzlazni ekonomski trendovi kojima svjedočimo od početka ove godine dobar su temelj za nastavak reformskih, ali i svih drugih procesa koji za cilj imaju očuvanje zamaha, kao i osnaživanje ekonomskih aktivnosti u idućoj godini. U tom procesu važnu ulogu igra i Federalni zavod za zapošljavanje koji će, očekuje se, nakon uspješno odrađenih projekata u ovoj godini kreirati i neke nove, a pomoć u tom procesu imat će i kroz sredstva Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) - Svjetske banke, piše Večernji list BiH. 

Realizacija

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar objasnila je u izjavi za Večernji list kako se planiraju sredstva Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) - Svjetske banke za realizaciju Projekta podrške zapošljavanju u BiH II - dodatno financiranje, od čega 50 milijuna maraka čeka Federaciju Bosne i Hercegovine.

Ta sredstva se planiraju, potvrdila je, za iduću godinu s obzirom na to da, dodala je, u ovoj godini ipak nisu odrađene sve potrebne procedure po vertikali. Upravo o toj temi nedavno je, kazala je Lončar, održana i online konferencija s predstavnicima Svjetske banke, a tom prilikom govorilo se o procedurama.

- Evo, nadamo se i očekujemo da će ta sredstva biti operativna u idućoj godini - naglasila je Lončar osvrnuvši se pritom i na mjere Zavoda, potvrdivši kako, prema projektu, imaju obvezu redizajnirati mjere, iako to inače i rade. Kada je riječ o sredstvima za realizaciju projekata za zapošljavanje, novac od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) - Svjetske banke bit će pridodan već postojećem te će svakako dobro doći za realizaciju svih onih mjera koje trebaju voditi k otvaranju novih radnih mjesta.

U kontekstu pomoći IBRD-a - Svjetske banke, riječ je o projektu koji se sastoji od dviju komponenti, a namijenjen je provođenju mjera za ublažavanje pandemije. Prva komponenta omogućit će povećanje zapošljavanja putem javnih poziva Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao što je zapošljavanje mladih, zatim teško zapošljivih kategorija i žena, samozapošljavanje, zapošljavanje novonezaposlenih, a u skladu s planom i programom rada Federalnog zavoda za zapošljavanje. Druga se odnosi na povećanje formalnog zapošljavanja u privatnom sektoru ciljnih skupina radi očuvanja integriteta financijskih fondova javnih službi za zapošljavanje i Federalnog zavoda za zapošljavanje kako bi djelomično bili pokriveni izdaci izazvani naglim porastom novoprijavljenih nezaposlenih osoba u vrijeme pandemije.

Ohrabrujući pokazatelji

Kada je riječ o ovoj godini, treba ukazati na činjenicu da je postojalo iznimno veliko zanimanje za mjeru “Tražim poslodavca”, a u okviru koje je osigurano sufinanciranje zapošljavanja osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih.

Istodobno, istraživanje rađeno na tržištu rada pokazuje kako je 52 posto anketiranih poslodavaca iskazalo namjeru zapošljavati u 2021., što je podatak koji potvrđuje tezu o oporavku tržišta rada. Ilustrativno je kako je dana 30. lipnja 2021. u FBiH bilo 526.919 registriranih zaposlenih osoba. Broj zaposlenih u odnosu na prosjek iz prošle godine veći je za 6757, odnosno 1,3 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije