Vlč. Marko Škraba na svetoj misi u Sarajevu

Porast broja mladih obitelji s djecom ulijeva nadu u opstanak

11.09.2017.
u 11:15

Svetište Gospe Stupske u Sarajevu proslavilo je svoj drugotni patron. Svečanu Svetu misu u večernjim satima predslavio je vlč. Marko Škraba, bivši stupski kapelan, a trenutačno student liturgike u Rimu.

Pobožnost, molitva...

Kako se dalo primijetiti, mnogobrojnim vjernicima župe ovaj svečani dan je uvijek i dan radosti i ohrabrenja. Prije početka svete Mise, riječ dobrodošlice svim okupljenima uputio je župnik župe Stup vlč. Miroslav Ćavar, piše Večernji list BiH.

U svojoj prigodnoj propovijedi vlč. Škraba je pozvao vjernike župe Stup, ali i hodočasnike, da slijede primjer Blažene Djevice Marije i pozvao ih da se okrenu pravim vrijednostima u životu koje se u Svetom Pismu mogu pronaći. Župljani, ali i mnogobrojni hodočasnici, pripremali su se za patron svetim misama trodnevnicama, koje je predvodio vlč. Škraba, a na sam dan drugotnog patrona bila je mogućnost za obavljanje pučkih pobožnosti - obilaska i molitve oko zavjetne slike Gospe Stupske. Župa i svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije se nalaze u sarajevskom naselju Stup, nekadašnje prostrano Sarajevsko polje.

Nada u budućnost

Marijanski korijeni stupskog svetišta sežu u daleku prošlost. Župa sv. Marije u Polju spominje se u 14. st. Već 1710. godine, prvi je put pod nazivom Sarajevsko polje bila uspostavljena župa s Gospinom kapelicom, a godine 1744. postaje podružnicom župe u Sarajevu i tako ostaje sve do 1890., kada nadbiskup Josip Stadler ponovno na tom mjestu uspostavlja župu Sarajevsko polje, danas Stup. Župa Stup je 1991. god. brojila 10.930 vjernika, 2001. god. 2386 vjernika, a danas na području župe živi oko 2500 vjernika u oko 990 obitelji. Iako u župi živi dosta starije stanovništvo, lijep broj mlađih obitelji s djecom i lijep broj mladih ulijeva nadu u opstanak ove župe.

Sa svima njima se radi te ih se nastoji održati na ovim prostorima. Župa im je mjesto okupljanja, susretanja i povezivanja u svemu onomu što ih čini jačim kako bi opstali i nastavili živjeti na ovim prostorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije