IT stručnjak Denis Mihić

Porast broja cyber-napada u bh. tvrtkama i organizacijama

cyber-kriminal
26.02.2024.
u 20:29

IT stručnjak Denis Mihić za Fenu kaže kako je nužna edukacija te je najavio konferenciju koja će se održati 23. i 24. svibnja u Mostaru

Tijekom prošle godine 72,7% svih organizacija u svijetu bilo je meta napada ransomwarea, odnosno zlonamjernih aplikacija ili programa. Napadi su sve učestaliji iz godine u godinu.

Primjerice, postotak pogođenih organizacija u pet je godina porastao s 55% (2018.) na 72,7% (2023.). Taj loš svjetski trend ne zaobilazi ni BiH i regiju, gdje se bilježi porast broja kibernetičkih napada u domaćim tvrtkama i organizacijama.

- Nekada smo mislili da se to događa negdje daleko, da se napad na informacijski sustav nama ne može dogoditi. Međutim, svaki izlazak na internet nosi određenu dozu rizika. Da bismo izbjegli takve situacije, nužno je educirati sve zainteresirane strane i ponuditi im dobre primjere iz prakse, takozvane "case study" slučajeve - kazao je u razgovoru za Fenu IT stručnjak Denis Mihić.

Prva takva "case study" konferencija održat će se 23. i 24. svibnja u Mostaru pod nazivom "Vision Days IT", koja će okupiti više od 200 sudionika iz cijele BiH, kao i velika predavačka imena iz okruženja. Tijekom trajanja dvodnevne konferencije održat će se 20 predavanja.

- Sigurni smo da će svi sudionici s konferencije izaći sa sasvim drugačijim pogledima na IT sigurnost - smatra Mihić. Ova konferencija će, kako navodi Mihić, biti drugačija jer je okrenuta običnom čovjeku, djelatniku, koji se u svom radu susreće s mnoštvom izazova u smislu cyber-sigurnosti, ali i menadžmentu tvrtke, kako bi shvatili važnost ulaganja u njih.

- Predavanja će biti koncipirana isključivo na "case study" slučajevima, odnosno studijama slučaja, praktičnim primjerima s kojima su se naši predavači susretali za vrijeme svog dugogodišnjeg iskustva te načinima na koje su ih rješavali - kazao je Mihić.

Inspiracija za organizaciju konferencije je, kako navodi, njegova želja da Mostar dobije jedan ovakav događaj, koji će, kako se nada, u budućnosti prerasti u prepoznatljiv brend, a što je Grad i prepoznao kao jedan od pokrovitelja.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?