Tržište rada u BiH

Porasla potražnja za medicinarima, a opala za ugostiteljskim djelatnicima

10.03.2016.
u 11:00

Na listi top 10 zanimanja na prvom mjestu našli su se trgovci odnosno prodavači, slijede operateri u pozivnom centru, zatim komercijalisti, programeri, medicinsko osoblje

Lista najtraženijih zanimanja u BiH prvi put bilježi značajnije izmjene u odnosu na razdoblje od proteklih nekoliko godina, pa se tako među najtraženijim kadrovima našlo medicinsko osoblje, a ugostiteljskih radnika je traženo 35% manje u odnosu na godinu ranije, pokazalo je istraživanje portala posao.ba.

Potražnja za radnom snagom

Kao novo zanimanje na listi najtraženijih našli su se i zastupnici u prodaji osiguranja, a zanimanje operatera u pozivnom centru popelo se s trećeg na drugo mjesto. Prema provedenom istraživanju, na listi top 10 zanimanja na prvom mjestu našli su se trgovci odnosno prodavači, slijede operateri u pozivnom centru, zatim komercijalisti, programeri, medicinsko osoblje (njegovateljice, pomoćnici i sl.). Na šestom mjestu su menadžerske pozicije, slijede ugostiteljski radnici, zastupnici u prodaji osiguranja, na devetom su monteri u građevini i na desetom građevinski inženjeri. Najviša ponuda poslova u prošloj godini bila je u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom mjestu, prema ponudama poslova, glavni grad BiH s čak 27,9% od ukupnog broja objavljenih oglasa, a potom slijede Banja Luka (7,4%) i Mostar (4,8%).

Najplaćenija zanimanja

Prema navedenom istraživanju, menadžerske pozicije su bile među najbolje plaćenim zanimanjima s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 1665 KM. Među najplaćenijim u kategoriji 10 najtraženijih zanimanja tijekom 2015. godine su programer s prosječnom mjesečnom plaćom od 1410 KM i građevinski inženjer gdje je prosječna plaća iznosila 1103 marke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?