INTERVJU: Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH nakon što je preuzeo ured

Popravit ćemo odnose Bošnjaka i Hrvata koje je narušila ‘platforma’

CAVARA
11.02.2015.
u 09:11

Nakon Čavarina imenovanja, slijedi izbor nove Vlade Federacije BiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara već od jučer upravlja ovim entitetom iz svog ureda u Sarajevu. U iščekivanju rezultata razgovora čelnika političkih stranaka, Čavara najavljuje kako od nove izvršne vlasti očekuje odlučnost oko stabiliziranja financija, ali i popravljanja prije svega hrvatsko-bošnjačkih odnosa koji su narušeni propalim eksperimentom ‘platforme’.

Kakvi vas poslovi očekuju u novome mandatu?

Novu dužnost doživljavam kao ogromnu odgovornost. Najprije jer se radi o ulozi koja nosi sa sobom veliku odgovornost, a onda i zbog vremena u kojemu je započeo ovaj mandat. Na ovoj ću se poziciji maksimalno zalagati i raditi sukladno Ustavu i zakonu, te proklamiranim ciljevima moje stranke i mene osobno.

Koliko je značajno što je konačno zaustavljen projekt koji je bio na djelu posljednje četiri godine oko majorizacije Hrvata i hoće li to voditi popravljanju povjerenja Bošnjaka i Hrvata?

Ovo mandatno razdoblje treba iskoristiti za stabiliziranje odnosa u Federaciji BiH. Treba omogućiti da imamo legitimne narodne predstavnike na svim pozicijama. I ovaj mandat vlasti treba iskoristiti za definiranje ustavnog okvira koji će spriječiti devijacije Ustava ili zakona, te da sustav može odgovoriti hitno, a ne da čekamo izborni ciklus kako bi se ispravilo neustavno i nezakonito formiranje vlasti. Vjerujem da ima dosta spremnosti druge dvije stranke u FBiH kako bismo napravili pomake. Usporedno s tim treba tražiti rješenja za popravljanje gospodarske situacije i otvaranja novih radnih mjesta jer će bez toga biti uzaludan sav ostali posao.

Govorite kako ima spremnosti, no hoće li doći do promjena Ustava ili izbornog zakonodavstva kako bi se otklonili stalni narodni i politički prijepori između Hrvata i Bošnjaka?

Optimist sam po opredjeljenju i po stavu. Po meni nije spojivo da netko bude u politici i da pri tome zna kako ne može mijenjati ili popravljati stvari. Vjerujem, s obzirom i na vrlo tešku situaciju u kojoj se nalazimo, da nema prostora za bilo kakvu stagnaciju, bespredmetne rasprave, nego za pronalaženje konkretnih rješenja. Mislim da je toga većina postala svjesna...

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?