Poplave

Poplavljeni Mostar i Čitluk, Neretva raste

poplava
15.10.2015.
u 18:15

Uslijed obilnih padalina vodostaj rijeke Neretve porastao je za oko 4,7 metara

Velike količine kiše koje su pale posljednjih 24 sata izazvale su velike probleme na području Hercegovine. Najveće probleme stvaraju bujice, posebice u naseljenim mjestima. Posebice je ozbiljno u Čitluku gdje je potopljena glavna ulica ulica Kralja Tomislava te je veliki broj vozila koja ne mogu prometovati zbog vode na kolniku ostao blokiran. 

Potok Lukoć ne može primiti sve oborinske vode koje se slijevaju kroz centar Čitluka, piše brotnjo-online. Nekoliko vozila je ostalo blokirano u vodi, a ugroženo je nekoliko stambenih objekta. U Donjem Malom Ograđeniku došlo je do odrona potpornog zida. Prometnicama su osim vode poplavljene i zemljom i kamenjem koju su nanijele bujice. Vozači se upozoravaju da voze opreznije. 

Bujice su na području općine Krupa na Uni presjekli dva putna pravca, a voda je prijetila Osnovnoj školi Branko Ćopić u Malom Duboviku.

Obilna kiša u protekla 24 sata izazvala je brojne probleme građanima Mostara. U četvrtak ujutro najteža situacija bila je naselju "Eksperiment", zatim u Dubrovačkoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Ilićkoj ulici, te Bakijinoj luci, dok je bujica s Raške Gore poplavila dijelove prigradskog naselja Raštani. 

Problemi u Raštanima

Poplavljen je veći broj stambenih, podrumskih i garažnih prostora, a pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar tijekom noći i danas su na stalnim intervencijama na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata. 

Mostarsko naselje Raštani je zbog obimnih padavina i nedostatka sustava odvoda oborinskih voda skoro u potpunosti poplavljeno, alarmiraju mještani. Obilna kiša je potpuno onesposobila makadamski put koji desetak kuća ovoga dijela naselja spaja s glavnom ulicom.

Mještani ističu kako već drugi dan provode spašavajući svoje automobile i ispumpavajući vodu iz podruma i garaža svojih kuća.

"Ovo stanje nam je nakon svake kiše. Ogromne količine vode sliju se u naselje i potpuno blokiraju ulicu. Više puta smo se obraćali Gradskoj upravi kako bi se ugradila podzemna cijev za oborinske vode. Nažalost, nikada nije odgovoreno na naše zahtjeve. Naši podrumi su neiskoristivi. U njima zbog stalnih poplava ne možemo ništa ostaviti. Strašna vlaga uništava zidove naših kuća, no nadležni ne mare", kazao je Mario Dujmović, jedan od mještana, javlja Klix.

On i njegovi susjedi svake godine ulažu oko 1.000 KM praveći improvizirani nasip koji štiti kuće od još gorih poplava. Oborinske vode svake godine ruše nasip, jer nije dovoljno čvrst.

Zamućena voda

Također, uslijed obilnih oborina na izvoru rijeke Radobolje došlo je do blagog zamućenja pa se preporuča prokuhavanje vode za konzumaciju, posebno kad su u pitanju mala djeca i starije osobe, navode iz Civilne zaštite. 

Uslijed obilnih padalina vodostaj rijeke Neretve u posljednjih 12 sati, prema mjerenjima na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru, porastao je za oko 4,7 metara. 

Kako je priopćeno iz Operativnog centra Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije, stanje na hidroakumulacijama na Neretvi je stabilno i pod kontrolom. Radi se na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija hidroelektrana koje, kako se navodi u priopćenju, neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra u nizvodnom području. 

Za šire regije Mostara i Livna Meteoalarm je, pak, izdao crveno upozorenje za četvrtak te se predviđa između 50 i 100 litara padavina po metru kvadratnom. Također, najavljena je i grmljavina te udari vjetra do 65 km/h.

Proglašeno stanje prirodne nesreće 

Obilne kišne padavine u posljednjih nekoliko dana prouzročile su probleme i širom Bosne. Došlo je do porasta vodostaja na svim vodotocima na području općine Bosanska Krupa. Rijeka Una se još uvijek nalazi u svom koritu, ali probleme prave manji vodotoci, podzemne i površinske vode, koje su prouzročile plavljenje pojedinih dijelova te općine, a najviše poplavljenih objekata je u Zalugu i Govedarnici. 

U blizini zgrade Općine, u Parku prijateljstva, danas se pojavio i rascjep u zemlji u koji je prema prvim nalazima propalo oko 3 kubna metra zemlje, a na njegovom dnu vidljive su podzemne vode. Radnici komunalnog poduzeća preventivno su ogradili znatno širi krug oko nastalog rascjepa, koji će se pratiti narednih dana, dok se ne utvrdi o čemu se zapravo radi, javlja Fena. 

Najveći problem je oštećenje drvenog mosta, zbog čega je danas zasjedao Štab Civilne zaštite općine Bosanska Krupa i donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Naime, zbog visokog vodostaja Une most je tijekom noći znatno oštećen. 

U slučaju njegovog urušavanja, pored prekida ove pješačke komunikacije, bez vodoopskrbe bi moglo ostati više od 10.000 stanovnika lijeve obale Une u Bosanskoj Krupi. Radi se o naseljima Jezerski, Mahmić Selo i Pištaline, jer vodovodna infrastruktura prolazi ispod mosta, čijim bi urušavanjem bila prekinuta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije