Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ponovno pokrenuto pitanje nužnosti usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina

30. lipnja 2020. u 20:25 0 komentara 80 prikaza

U Sarajevu je održan sastanak kojem su nazočili ministar pravde BiH, Josip Grubeša, šefica OESS-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec, veleposlanik Europske unije u BiH, Johann Sattler i Margriet Prins šefica ureda za vladavinu prava. Na sastanku je razgovarano o 14. prioriteta Europske unije, te ponovno pokrenuto pitanje nužnosti usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina,
kao i izmjena u Zakonu o VSTV, te u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH.

Ministar Grubeša je goste upoznao s činjenicom, kada je u pitanju usvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, da je Ministarstvo pravde BiH na čijem je čelu, učinilo sve što je od njega traženo za otklanjanje, navodnih, nedorečenosti u materijalu Radne skupine, zbog čega ne znam što se više može osporavati. Međutim, i dalje se osporava“.

Veleposlanik Sattler je istaknuo da je Strategija jako važno pitanje Europskoj uniji, navodeći uz to da je već puno novca utrošeno da se
ovo poglavlje zatvori. Uz poseban naglasak na potrebi da se usvoji Revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina, na sastanku je razgovarano o nužnoj izmjeni Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću koja će stvoriti temelj za uspostavu Jedinice za integritet, te o izmjenama Zakona o sukobu interesa, koje bi se trebale završiti tijekom idućeg mjeseca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.