Pazite da ne dehidrirate

Pomoću jednostavnog trika otkrite pijete li dovoljno vode

voda
01.07.2021.
u 18:44

Ljeto je vrijeme kada trebate voditi računa unosite li dovoljnu količinu vode, s obzirom da se više znojite te tako gubite tečnost. Hidratacija je važna za podizanje razine energije, poboljšavanje fizičkih mogućnosti i izbjegavanje glavobolje.

Koliko nam je zaista potrebno vode reguliraju vanjski faktori, kao što je količina aktivnosti, vremenske prilike, ali i naša fiziologija.

Ako tražite savjete na temu konzumacije vode, možete naći odgovor da su potrebne četiri do osam čaša vode za zdrave odrasle osobe. Međutim, kako znati da vašem organizmu nedostaje tekućine.

Jedan od načina za provjeru da li ste unijeli dovoljno tekućine jeste brzi test stiskanja kože, tako što ćete se uštipnuti za kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajni položaj. Blaga dehidracija prouzročiti će usporeno vraćanje kože u normalni položaj.

Također, postoje i drugi indikatori koji otkrivaju da li je tijelu potrebna voda.

"Prije bih dehidraciju povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja, suha usta", kaže dermatolog Christoph Liebich.

S obzirom da je dermatolog može primijetiti kada koži nedostaje sjaj i vlažnost. Međutim, laiku je teško prosuditi.

"U vrućim danima treba piti više od predloženog minimuma od litre i pol vode dnevno. Teško da možete popiti previše tekućine", dodaje.

 

Liebich navodi da je voda njegov omiljeni način rashlađivanja., a najugodniji način je obično umivanje i pranje ruku.

Ako ste vani tokom sunčanih i toplih dana, on savjetuje da vrijeme od 11 do 16 sata provedete u hadu. Izlaganje suncu prije podneva ili nakon 16 sata pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D.

Voda je vaš najbolji saveznik u procesu hidratacije. Također, i voće može održavati organizam hidratiziranim, a imajte na umu da šećer i kofein dehidriraju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije