Međugorje

Pomoći hodočasnicima da upoznaju prave vrijednosti

Detalj s proslave jubileja Društva vodiča medjugorske župe. Medjugorje, 08.2016.Snimio:Marijan Sivrić
09.11.2016.
u 08:00

Svečanim misnim slavljem, koje je predmolio fra Miljenko Šteko u suslavlju s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i još 17 svećenika, u Međugorju je počela proslava 25. obljetnice djelovanja Društva vodiča u međugorskoj župi.

- Čovjek mora i u duhovnom životu imati zdenac gdje će zagrabiti vodu i živjeti. Mi smo svjedoci da je Međugorje postalo zdenac mnogima. Tu su mnogi našli živu vodu. Na putevima do tog zdenca mnogi pomažu. Jedni od tih pomagača su i vodiči koji su upravo u ovoj svetoj misi s nama nazočni te žele zahvaliti za 25 godina milosti. Preporučimo ih Gospodinu, njihove obitelji, sjetimo se i pokojnika, kazao je provincijal fra Miljenko Šteko. Svojim pjevanjem misno slavlje uveličali su članovi zbora Kraljice Mira pod ravnanjem časne sestre Irene Azinović. Proslava ove jubilarne godine nastavljena je prigodnim programom u dvorani “Ivan Pavao II.”. Sve nazočne najprije je prigodnim riječima i čestitkom Društvu vodiča pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota. Prije toga prigodnu pjesmu o djelovanju Društva vodiča u međugorskoj župi pročitao je fra Karlo Lovrić, međugorski svećenik. A pjesma je završila riječima: “Župa sada kaže glasno hvala, što joj Gospa vodiče je dala!”. O djelovanju Društva vodiča govorio je nekadašnji međugorski župnik, sada župnik u Posuškom Gracu, jedan od osnivača Društva, fra Ivan Landeka. Duhovnik Društva fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, kratko se osvrnuo na rad i nastanak društva vodiča. Potom je govorio fra Ljubo Kurtović, župnik župe sv. Ante na Humcu, te fra Danko Perutina, gvardijan Samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru. U zabavnom dijelu nastupio je Irac David Parks i grupa Prijatelji iz Čitluka. Na kraju, obratila se nazočnima prigodnim riječima i zahvalama predsjednica Društva vodiča međugorske župe Jela Odak.

Na koncu su dodijeljene poznatim međugorskim franjevcima i uglednicima koji su pomogli u radu Društva i prigodne zahvalnice. Uime Općine Čitluk svečanosti su nazočili v. d. načelnika Pavo Zovko i predsjednik OV-a Predrag Smoljan, bivša ministrica turizma u FBiH Katica Čerkez, Nedjeljko Babić, bivši pomoćnik ministra, koji su pomogli u radu društva.

Ideja o nastanku Društva rodila se u vrijeme komunizma i države koja nije s naklonošću gledala na Gospinu nazočnost ovdje te je sve činila kako bi zaustavila hodočasnike iz svih krajeva svijeta da dođu i ovdje pronađu svoju duhovnu okrepu. Prvotna ideja o osnivanju ovoga Društva rodila se u glavama, prije svih, međugorskih fratara i nekolicine lokalnih entuzijasta. Društvo je utemeljeno na 10. obljetnicu Gospinih ukazanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?