DODIK SE PREDOMISLIO

“Pomilovan” Košarac, bez smjene kao ministra

klix.ba
09.05.2020.
u 12:00

Po svemu sudeći, Staša Košarac, za kojega je čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao da je izgubio njegovo povjerenje, neće izgubiti i ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, a kazna bi mogla stići u obliku nemogućnosti kandidiranja u predstojećim dvama mandatima na listama ove stranke nakon što je sudjelovao na koronapartyju u Sarajevu koji je izazvao opće zgražanje javnosti, piše Večernji list BiH.

Naime, jučer je šef SNSD-a nakon sjednice Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata izjavio kako je politička odgovornost Staše Košarca utvrđena i upućena stegovnom povjerenstvu.

Veza SDS-a i SDA

“SNSD je povrijeđen činjenicom da je Košarac bio na nekom skupu. Predložili smo da u sljedećim dvama krugovima, što se tiče SNSD-a, ne može biti kandidat na izborima. Vjerujem da će to statutarno povjerenstvo na taj način uraditi”, rekao je Dodik. Svoj prvi istup malo je ublažio kada se praktički moglo zaključiti da je Košarac stvar prošlosti. Objasnio je kako je Košarac kao ministar uradio dobre stvari za SNSD i da će vidjeti što će uraditi. 
“Pritisak za njegovu smjenu ne dolazi iz RS-a. Delikatno je jer ako njega sada smijenimo, nismo sigurni možemo li naći primjerenu zamjenu. Vidjet ćemo u svakom slučaju. Staša Košarac učinio je dobre stvari”, istaknuo je Dodik. Tako su dionice Košarcu, kojega su brojni vidjeli kao političkog mrtvaca, naglo porasle, a tumači se kako bi ovakva Dodikova poruka mogla značiti kako će on svoj mandat izgurati do kraja. To prije svega jer su na Košarca uslijedili žestoki napadi oporbe, ali i političkog Sarajeva koje, pak, zloporabljujući odnos s oporbom koju predvodi SDS, mrsi račune Dodikovu SNSD-u i njegovim koalicijskim partnerima. Eventualna Košarčeva smjena mogla bi zapeti u jednome od dvaju domova Parlamenta BiH, dok se istodobno bilo koji od ministara ili pak cijelo Vijeće ministara potvrđuje samo u Zastupničkom domu. Vjerojatno je ručnu kočnicu Dodik povukao i zbog činjenice da izbor na mjesto ministra za izbjeglice i ljudska prava mjesecima ucjenjuju bošnjačke stranke. Umjesto da srpske stranke imaju četvoricu dužnosnika u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, to sada imaju bošnjačke stranke, čiji zamjenik ministra Dževad Mahmutović upravlja ovim resorom.

Prvi test o tome vjerojatno će biti sljedećeg tjedna na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Tada bi se pred zastupnicima trebalo naći ime Miloša Lučića, novog kandidata DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. On bi se trebao naći na mjestu na koje nije uspio doći drugi kandidat ove stranke Mlađen Božović. Zajedno s njim, s obzirom na ocjene iz SIPA-e i Središnjeg izbornog povjerenstva, pred zastupnicima bi se trebalo naći i ime zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Devetnaest mjeseci poslije

Radi se o Nedeljku Joviću kojem je još početkom ožujka SIP potvrdio da ispunjava sve potrebne uvjete za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH. Jović je zapovjednik postrojbe Žandarmerije Policijske uprave Zvornik, a na ovu poziciju kandidirala ga je Socijalistička partija (SP). Prvotni prijedlog ove stranke bio je Vlado Mijatović, no on nije dobio suglasnost za kandidiranje za zamjenika ministra sigurnosti. On, naime, nije prošao sigurnosnu provjeru SIPA-e. Inspektorima ove državne policijske agencije bila je sporna njegova diploma iz srednje škole. Ovim dvama imenovanjima konačno bi bio kompletiran novi saziv Vijeća ministara punih 19 mjeseci nakon izbora održanih 2018. godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?