VRTITE SE U KRUG?

Pomalo uznemirujuće: Tamne strane ljudskog mozga

14.07.2017.
u 16:50

Koliko ste se puta uhvatili kako ne možete iz glave izbaciti onu jednu pjesmu ili stih koji su vam "ušli u uho" i nikako ne izlazi? Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju "crvom u ušima".

Donosimo vam pregled nekoliko informacija o tamnoj strani ljudskog mozga.

Mozak zauzima jedva 2% naše tjelesne težine, ali ipak troši gotovo 25% energije tijela. Deseci milijardi neurona u našem mozgu zahtijevaju konstantan unos energije, a u nedostatku energije postaju "kanibali i jedu sami sebe". Kada vaš želudac kruli od gladi i neuroni su gladni  i tada počinju jesti dijelove sebe za energiju, piše Quora. Ovaj kanibalizam dio je komunikacijskog procesa koji nas alarmira da je vrijeme za unos energije, odnosno - vrijeme za jelo.

Vrtnja u krug

Koliko ste se puta uhvatili kako ne možete iz glave izbaciti onu jednu pjesmu ili stih koji su vam "ušli u uho"  i nikako ne izlazi? Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju "crvom u ušima". Tvrde kako mozak ne voli nedovršene misli i stalno  traži rješenje kada do toga dođe. Stoga, kada vam se dogodi earworm, odnosno crv u ušima,  stalno vam se u glavi ponavlja isti stih. Mozak ne može završiti pjesmu do kraja ili mu niste dali priliku da ju završi. Mozak će stoga taj stih ponavljati i ponavljati s ciljem da je završi jer ipak, ostavili ste ga s "nedovršenim poslom". Stoga, poslušajte nanovo cijelu pjesmu kako bi vaš mozak prestao ponavljati iste stihove...
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?