BRANKO BAČIĆ:

'Položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških pitanja'

12.12.2018.
u 15:27

Bačić je najavio da će i HDZ podnijeti amandmane na ovaj prijedlog Deklaracije

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je danas, dok u sabornici traje rasprava o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države, kako ga žalosti da se na takvom dokumentu ne može postići konsenzus u Hrvatskom saboru. 

- Mi u HDZ-u mislimo da je položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških, nacionalnih pitanja Hrvatske, a dio oporbe tvrdi da deklaracija predstavlja grubo miješanje u unutarnje odnose u BiH. Deklaracija je dokument koji govori o promišljanju Sabora o budućnosti odnosa između tri naroda u BiH – kazao je Bačić te najavio da će i HDZ podnijeti amandmane na ovaj prijedlog Deklaracije. Jedan se, pojašnjava, odnosi na preambulu deklaracije i u njemu podsjećaju da je Sabor, kroz Zakon o braniteljima, vodio računa i o doprinosu pripadnicima HVO-a, što je ispušteno iz teksta deklaracije. 

Iako je njegov stranački kolega Milijan Brkić vrlo kritično govorio o ovom tekstu deklaracije, Bačić podsjeća da je Brkić sudjelovao u izradi deklaracije i finaliziranju teksta. 

- Prvi tekst deklaracije je Odbor za Hrvate izvan Hrvatske usvojio u svibnju, kasnije smo sve bitne poruke iz njega zadržali, a vokabular iz deklaracije usklađen je sa saborskim deklaracijama. Niti jedna deklaracije nije detaljna i zbog toga su nastale razlike između prvog i sadašnjeg teksta – pojašnjava Bačić.

Na komentar da bi i ovo moglo dijeliti HDZ, Bačić uzvraća kako bi se "ti" trebali izdići iznad toga.

- Neka im u fokusu budu interesi hrvatskog naroda u BiH i neka pridonesu amandmanima deklaraciji. Jaka bi bila poruka kad bismo sa što većim brojem zastupnika mogli usvojiti ovu deklaraciju. Bilo bi to i upozorenje svjetskoj politici da je potrebno prići izmjeni izborno zakonodavstvo u BiH kako bi Hrvati ostali politički narod. Onima koji tvrde da deklaracija služi za razračunavanja u HDZ-u, poručujem da je ona nastala puno prije izbora u BiH, da smo o njoj raspravljali u stranci i krajnje je vrijeme da se Sabor izjasni o položaju Hrvata u BiH – zaključuje Bačić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?