rabljena vozila

Polovini automobila uvezenih iz Njemačke vraćena kilometraža

08.11.2018.
u 15:00

Prema istraživanju ADAC-a, gotovo svaki treći rabljeni automobil, koji se trenutačno prodaje u Njemačkoj, ima skinutu kilometražu. No, u slučajevima rabljenih automobila koji su namijenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 posto, piše Večernji list BiH. 

Rast uvoza

Dakle, gotovo polovina svih rabljenih automobila koji se uvezu iz Njemačke zapravo su čista prijevara krajnjeg kupca jer ne dobiva onakav automobil kakav je spreman platiti. Koliko je ova informacija važna za bh. građane govori i to da je prema podacima UNO BiH, prošle godine u BiH uvezeno 60.079 rabljenih automobila čija je vrijednost nekoliko stotina milijuna maraka. U 2017., u odnosu na godinu ranije, porastao je broj uvezenih rabljenih automobila, dok je broj novih stagnirao. Godinu ranije u BiH uvezena su ukupno 67.834 automobila, od čega su 56.873 rabljena i 10.961 novo vozilo. Od 2010. bilježi se porast uvezenih automobila. Tako je u 2017. uvezeno 70.976 automobila, od čega je 60.079 rabljenih i 10.897 novih automobila, dok je taj broj prije sedam godina bio znatno manji, pa je 2010. u BiH uvezeno 32.695 automobila. Od tog broja novih je bilo 9550, a korištenih 23.145. Većina bh. građana pri kupnji rabljenog automobila radije biraju one koji su uvezeni sa Zapada nego automobile koji su novi kupljeni u BiH i nekoliko godina voženi po ovdašnjim cestama. “Više vjerujem autima koji su voženi po njemačkim cestama nego po našim. Mislim da su u boljem stanju jer su prometnice kod nas izuzetno loše i oštete auta”, samo su neki od komentara potencijalnih kupaca. Međutim, da ni uvozni auti ne nude nikakvu sigurnost, potvrdio je naš drugi sugovornik.

Loša iskustva

“Kupio sam uvezenog golfa dizela starog pet godina koji je na satu imao 130.000. Po starosti i prijeđenoj kilometraži to auto me trebao dugo poslužiti, međutim, vrlo brzo se na njemu sve počelo kvariti tako da sam na njemu sve dijelove morao promijeniti. Često kažem da su na njemu samo vijci originalni. Tako da za mene više ne vrijedi ona da je najbolje kupiti rabljeni auto iz uvoza”, požalio nam se. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije