tjedan psihologije u hercegovini

Polovica roditelja sklono koristiti fizičko kažnjavanje djece

psiholog
VL FOTO
10.11.2015.
u 11:10

Tjedan psihologije u Hercegovini započeo je u ponedjeljak u Mostaru u organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina - ogranak Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 Riječ je o prvoj manifestaciji ovog tipa koja se održava s ciljem podizanja svijesti o ulozi psihologa u društvu te mogućnostima primjene psiholoških spoznaja u različitim sferama života.

 Prvog dana manifestacije održano je predavanje "Odnos prema fizičkom kažnjavanju djece u BiH - između tradicije i zakona", tijekom kojeg se govorilo o podijeljenim mišljenjima kada je riječ o fizičkom kažnjavanju djece. 

Predsjednica Podružnice psihologa Hercegovina Tea Vučina kazala je kako se tom prigodom pokušalo obrazložiti stanje u Bosni i Hercegovini po pitanju fizičkog kažnjavanja i ponuditi neke smjernice koje su poželjne u odgoju. Također, razgovoralo se o tome zašto i dalje postoje neke sklonosti ka fizičkom kažnjavanju i koja su to kriva vjerovanja i predrasude koja potpomažu da je ono i dalje prisutno u našem društvu.

 Što se tiče zastupljenosti fizičkog kažnjavanja djece u BiH, dodala je da jedno od posljednjih istraživanja UNICEF-a pokazuje da je 55 posto roditelja i dalje sklono koristiti fizičko kažnjavanje djece.

 - Moja iskustva iz prakse su isto takva da je često potrebna edukacija roditelja po tom pitanju i važno je naglasiti da ta edukacija može dati rezultate u najvećem broju slučajeva - kazala je Vučina.

 Inače, Bosna i Hercegovina još nema zakon koji potpuno zabranjuje fizičko kažnjavanje djece, a prema nekim najavama on bi trebao biti usvojen do kraja 2018. godine.

 Tjedan psihologije u Hercegovini održavat će se do 15. studenoga, a s obzirom da Podružnica obuhvaća tri županije i to Hercegovačko-neretvansku, Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju, aktivnosti manifetacije pored Mostara planirane su u Čitluku, Ljubuškom i Livnu.

 Aktivnosti u okviru Tjedna psihologije su koncipirane kao predavanja i interaktivne radionice namjenjene stručnjacima različitih profila (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i dr.), roditeljima, učenicima te svim ostalima zainteresiranim.

 Za danas je planirano predavanje Ankice Baković pod nazivom "NEUROFEEDBACK - Nova metoda za razvijanje kognitivnih sposobnosti" koje će se održati u Livnu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?