nuditi će domaće proizvode

Poljoprivrednici u Brčko distriktu dobit će 'Kuću zdrave hrane' do kraja godine

23.04.2024.
u 18:16

Poljoprivrednici u Brčko distriktu dobit će do kraja godine objekat u kojem će nuditi svoje domaće proizvode.

- Radi se o „Kući zdrave hrane“, koja će u suradnji s brčanskim poljoprivrednim proizvođačima, u koordinaciji s „Voćnim klubom Brčko“ i uz pomoć donatora Ravojne agencije Republike Italije, biti izgrađena na području Distrikta" - rekao je u ime resornog odjeljenja brčanske Vlade šef Odsjeka za ruralni razvoj Branko Brkić.

Dodao je da cijeli projekt implementira Mediteranski institut za poljoprivredu iz Barija, s temeljnim ciljem da ponuda izvorno zdrave hrane bude locirana i ponuđena kupcima na jednom mjestu u „Kući zdrave hrane" Distrikta.

Razvojna agencija Republike Italije za nivo cijele BiH kreirala je i želi provesti projekt vidljivosti proizvodnje zdrave hrane i njene dostupnosti tržištu.

- Projekt ima u fokusu razvoj i tranziciju ka zelenoj, zdravoj proizvodnji hrane u BiH, a za ove namjene Ministarsvo vanjskih poslova Italije izdvojilo je za BiH oko 2,5 milijuna eura, a dio toga će kroz „Kuću zdrave hrane“ biti realizirano i u Distriktu - istaknuo je u ime implementatora Mediteranskog instituta za poljoprivredu iz Barija koordinator projekta Mladen Todorović.

Dodao je da će „Kuća zdrave hrane“ biti mjesto na kojem će svi oni koji žele moći pronaći zdravu hranu, a što će ujedno obogatiti i turističku ponudu Brčkog.

Kako je istaknuto na jučerašnjem, operativno-radnom sastanku, kojem su između ostalih prisustvovali proizvođači bamije, meda, ribe i voćari iz Distrikta, „Kuća zdrave hrane“ bi trebala biti samo početak priče o kvalitetnoj tržišoj ponudi koja bi se dalje trebala razvijati i prema tržištu u najširem smislu te riječi, odnosno da ponuda zdrave hrane bude usmjerena ka BH i inozemom tržištu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?