CIJENE OTIŠLE U "NEBO"

Poljoprivrednici privode kraju sjetvu, najskuplju u povijesti proizvodnje do sad

18.11.2021.
u 14:08

Gospodarstvenici privode kraju jesenju sjetvu koja je, kako kažu, najskuplja u povijesti poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima. 

Cijena goriva je za nekoliko mjeseci povećana za 400 posto, a i vremenski uvjeti nisu bili pogodni. U Semberiji, plodnoj žitnici Bosne i Hercegovine, ove godine zasijano je manje površina pod pšenicom, piše BHRT.

Poljoprivrednik Petar Dragojlović iz semberskog sela Amajlije cijelog života bavi se poljoprivredom i kako kaže, nikada jesenja sjetva nije bila skupa kao ove godine. 

"Ovo je preskupo, pošto vi vidite da smo naklonjeni sami sebi, poljoprivrednici, ja smatram da 95% uzima kredit da bi posijali, ja nisam siguran kako će i što će biti", priča Dragojlović.

Zbog visoke cijene repromaterijala i gnojiva, mnogi poljoprivrednici odustali su od prihrane usjeva, pa će biti upitan i kvaliteta roda. 

"Cijene đubriva su izuzetno visoke. Mogla bih reći da je većina đubriva poskupjela za duplo više nego prošle godine. Kombinirana đubriva koja se koriste za sjetvu pšenice se uglavnom kreću od 120 maraka pa na dalje”, kaže diplomirani inženjer zaštite bilja Gordana Gajić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?