upozorili

Poljoprivrednici iz cijele BiH 4. svibnja blokiraju granične prijelaze

poljoprivrednici
23.04.2021.
u 21:47

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine 4. svibnja će blokirati granične prijelaze, ako do ovog datuma Vijeće ministara ne uvaži njihov zahtjev za uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa iz zemalja Europske unije, na razdoblje od dvije godine.

Vijeće ministara je četvrti put odbio zahtjeve poljoprivrednika. “Za” su glasovali ministri iz Republike Srpske, a protiv ministri iz Federacije BiH, javlja BHRT.

Za razliku od ministara poljoprivrednici iz oba entiteta su jedinstveni. Zaštitne mjere su, smatraju, jedini način da se očuva domaća primarna proizvodnja. Ako vlasti ovo ne shvaćaju i ne razumiju, slijede prosvjedi.

„Ukoliko na sljedećoj sjednici Vijeća ministara ne budu usvojeni naši zahtjevi po pitanju zaštite domaće proizvodnje, bit ćemo prinuđeni da izađemo i blokiramo granične prijelaze“, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

„Sramno je što rade i od ovog naroda i od poljoprivrednika, da ne mogu usuglasiti neke stavove godinu dana. Ovo je sramota“, poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo. 

Odluku kolega iz Federacije BiH da ne podrže zaštitne mjere lošom je ocijenio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Dodao kako se na ovaj način pogoduje isključivo uvoznom lobiju, ali i da se na mala vrata pokušava progurati formiranje Ministarstva poljoprivrede na državnoj razini. 

"Ja mislim da oni trebaju prestati sanjati da će biti zajedničko ministarstvo poljoprivrede“, tvrdi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. 

Predstavnici desetak udruženja poljoprivrednika iz RS sastali su se s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom od koga očekuju da u idućem tjednu pokuša izvršiti svojevrstan pritisak na Vijeće ministara.

„Još nismo usvojili proračun BiH. Možda će to biti prilika da pokažemo svoj odnos prema proračunu jednako kao što oni pokazuju odnos prema zaštitnim mjerama“, navodi Dodik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije