Koriste se alternativni putni pravci

Poljoprivrednici blokirali Granični prijelaz Orašje-Županja

08.09.2023.
u 10:59

Granični prijelaz Orašje - Županja blokiran je od 10 sati od strane poljoprivrednika koji od jučer prosvjeduju na magistralnoj cesti Orašje-Tuzla.

Na to ih je nagnalo, istaknuli su poljoprivrednici, brojni problemi s kojima se suočavaju uoči jesenske sjetve.

Naime, kako javlja Radio Orašje, Udruga poljoprivrednika "Orašje" odlučila se na ovu nepopularnu mjeru jer obećane federalne potpore za pšenicu rod 2022/2023 nisu isplaćene.

- Za ovogodišnji urod obećane su nam potpore od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 400 do 600 maraka po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, ostajemo na prosvjedima - kazao je predsjednik Udruge Perica Marošević.

Anto Čaktaš iz Vojskove, iz Udruge poljoprivrednika "Žito", jučer je upozorio kako je krajnje vrijeme da država pomogne poljoprivrednicima.

- Bez obzira odakle su poljoprivrednici, Orašje, Odžak, Semberija, Bužim, svi imamo isti problem. Ova godina je posebno loša za nas, prvo smo loše prošli s pšenicom, a kasnije i olujno nevrijeme učinilo je svoje s ostalim ratarskim kulturama. Država tu nema nekog interesa da nam pomogne i nama ništa drugo ne preostaje nego da lagano radne mašine prodajemo i da idemo odavde - kazao je Čaktaš.

Traktori su se danas, s jučerašnje lokacije, premjestili neposredno pred Granični prijelaz, tako da je cesta prema Tuzli slobodna.

Hitni slučajevi će biti propuštani tijekom blokade Graničnog prijelaza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije