Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Poljoprivredna proizvodnja na 1250 ha plodnog zemljišta

16. veljače 2021. u 19:08 0 komentara 646 prikaza

U sljedećih nekoliko mjeseci u Čapljini će biti završen projekt vrijedan 5,239.652,32 konvertibilne marke. Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih poljoprivrednih projekata na području Čapljine, a koji se realizira u suradnji sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, piše Večernji list BiH.

Navodnjavanje i odvodnja

- Do ljeta trebamo završiti projekt Višićka kaseta. Ostalo nam je otprilike tri mjeseca radova - kazao je nedavno gradonačelnik Grada Čapljina Smiljan Vidić. Naglasio je kako se radi o iznimno važnom projektu za poljoprivrednike.

- Završetkom projekta Višićka kaseta na jednoj ogromnoj kvalitetnoj površini dobit ćemo mogućnost da se na intenzivan način bavimo poljoprivrednom proizvodnjom - istaknuo je čapljinski gradonačelnik važnost ovog višemilijunskog projekta na čijoj su realizaciji lokalne vlasti radile dulje vrijeme.

Naime, Grad Čapljina zajedno sa Svjetskom bankom nekoliko je godina radio na ovom projektu jer je trebalo izlobirati da isti bude dio programa Svjetske banke. Odluka o pristupanju realizaciji projekta navodnjavanja i odvodnje područja Višićka kaseta na lokalnoj razini usvojena je krajem 2018. godine. Početkom prošle godine intenzivirali su se radovi na postavljanju glavnih vodovodnih cijevi u Višićima i okolnim naseljima. Sam projekt podrazumijeva izgradnju vodoopskrbnoga sustava, odnosno sustava navodnjavanja i sustava za odvodnju na području Višićke kasete.

- U sklopu projekta Višićka kaseta, navodnjavanjem i odvodnjom obuhvatit će se područje od oko 1250 hektara plodnog zemljišta na kojem, za ovdašnje prilike, posluju dva velika gospodarska subjekta – tvrtka Agroherc, proizvođač voća, grožđa i sadnog materijala, koja gospodari s 210 hektara, te farma Vita-Vi koja gospodari s oko 390 hektara, ostalo, nešto više od polovine ukupne površine, pripada individualnim vlasnicima - objasnili su ranije iz Gradske uprave Čapljine.

Spriječit će se i plavljenje

Dodaju kako se na ovaj način visokokvalitetno poljoprivredno zemljište, koje se nalazi u ovom dijelu Čapljine, odnosno na području Mjesne zajednice Višići, Čeljevo i Gnjilišta, dodatno oplemenjuje na način da će svaki zainteresirani poljoprivredni proizvođač dobiti prigodu da u ljetnim mjesecima može navodnjavati svoje poljoprivredne proizvode.

Istodobno, u zimskom razdoblju, kada su velike oborine, novi sustav za odvodnju spriječit će plavljenje zemljišta, što se znalo događati u ranijem razdoblju. Inače, sam projekt Višićka kaseta odvija se kroz dvije komponente, prva komponenta je čišćenje kanala i cjelokupnog odvodnoga sustava. Druga komponenta ovoga veoma važnoga projekta na čapljinskome području podrazumijeva radove na sustavu navodnjavanja. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.