Sanski Most

Poljoprivreda nas može sve prehraniti, samo treba zasukati rukave

25.06.2020.
u 15:09

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović iz Sanskoga Mosta jedan je od najvećih individualnih proizvođača povrtlarskih i drugih poljoprivrednih kultura na ovim prostorima. Aganović potječe iz poznate obitelji koja se već generacijama bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a različitim kulturama kultivirao je više od 16 hektara plodne ravnice smještene na lokaciji Mađarice, nedaleko od Sanskoga Mosta.

Među Sanjanima ova je uzorita obitelj poznata i po nadimku Hašimovići, koji potječe od njihova slavnog pretka Hašima, koji je u prošlosti bio na glasu kao poznat i vrijedan zemljoradnik. Vlastite proizvode prodaje na štandu ispred obiteljske kuće i kaže kako kupci već godinama inzistiraju da ono što kupuju bude organska i zdrava hrana proizvedena na prirodan način i bez uporabe vještačkih tvari. Aganović ističe kako vlastitim životom jamči za zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda te dodaje kako kupci to prepoznaju, pa problema s plasmanom nikad nema. Ovih dana kupcima nudi sočne i ukusne jagode koje uzgaja na površini od oko tri duluma i nada se urodu od oko pet tona ovoga slasnog voća. - Svake godine uzgajam jagode. Problem je kišno vrijeme koje nije baš pogodno pa se jedan dio uroda mora odbaciti. Radi se o ekojagodi, koja nije prskana nikakvim kemijskim preparatima i slatka je kao med - kaže Aganović. Dodaje kako se nada dobrom urodu brojnih povrtlarskih kultura koje je zasijao, poput krumpira, patlidžana, graha, krastavca te rajčice i paprika koje uzgaja u plastenicima. Aganović je i najveći proizvođač bundeva na području sanske općine, a na njegovim prostranim i plodnim njivama rastu ukusni plodovi dinje i lubenice.

- Budući da posjedujem stočni fond i bavim se proizvodnjom mlijeka, za vlastite potrebe sijem stočnu hranu. Također, uzgajam domaću pšenicu i kukuruz, potom zrno meljem u mlinicama i tako dobijem potpuno prirodno brašno koje je doista traženo - kaže ovaj vrijedni poljoprivrednik. Dodaje kako se od poljoprivrede može dobro živjeti, ali da je potrebna potpuna posvećenost i ljubav prema zemlji i njezinim plodovima. U svakodnevnim poslovima pomažu mu supruga i majka te sin i kći, dok po potrebi angažira i sezonske radnike. U posljednje vrijeme Aganović kaže kako muku muči s divljim svinjama koje se u krdima spuštaju iz obližnjih šuma i uništavaju usjeve u potrazi za korijenjem i gomoljastim biljkama.

- Značajna sredstva uložio sam u električne pastire, ali pitanje je koliko će to biti učinkovito, budući da se ove životinje ničega ne boje - žali se ovaj poljoprivredni proizvođač. Na kraju kaže kako tijekom cijele godine kupcima ima što ponuditi, jer kad se okonča sezona svježega voća i povrća, tad prodaje svoje nadaleko poznate salate i druge prerađevine od voća i povrća. - Raduje me što je situacija oko ove pandemije pridonijela da sve veći broj ljudi uviđa koliko je značajna poljoprivreda. Primjećujem da se sada obrađuje zemlja koja je dugo bila zapuštena, a ja samo mogu reći kako je ima toliko da bez problema sami sebe možemo prehraniti. Domaće je najbolje i samo treba zasukati rukave i prionuti na posao- kaže ovaj vrijedni sanski poljoprivrednik. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?