poljoprivreda

Poljodjelcima u Ljubuškom sada preostaje prijaviti štetu od mraza

08.04.2020.
u 21:55

Na prijedlog Gradskog stožera civilne zaštite, ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić proglasio je stanje prirodne nesreće. To je očekivani korak gradske vlasti nakon nepogode koja je pogodila ljubuške poljodjelce u noći 2. travnja, kad je zbog niske temperature mraz u znatnoj mjeri uništio poljoprivredne kulture, koje se u Ljubuškom tradicionalno uzgajaju, piše Večernji list BiH. 

Krumpir, lubenica...

Stanje prirodne nesreće odnosi se na štete koje su nastale na krumpiru, lubenici, dinji (bostanu), kajsiji i nektarini. No, glavnina šteta odnosi se na rani krumpir, koji je trebao biti na policama 1. svibnja, a na tržištu je poznat kao Ljubuški rani. U javnom Barbarićevu proglasu nalaže se Gradskom stožeru civilne zaštite da po potrebi poduzme sve mjere u postupku sanacije prirodne nesreće. Obvezuju se djelatnici svih gradskih službi za upravu Grada Ljubuškog, kao i djelatnici javnih poduzeća i institucija s područja Grada Ljubuškog da osiguraju provođenje zapovijedi Gradskog stožera civilne zaštite.

Prvi korak je učinjen, a to je da je Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta sagledalo stanje i napravilo preliminarnu procjenu, na temelju koje je bilo moguće proglasiti stanje prirodne nesreće. Sada je na poljodjelcima da prijave štetu na svojim nasadima i imanjima, a to mogu učiniti popunjavanjem obrasca koji mogu naći na gradskom portalu ljubuski.ba, i koji će predati Gradskom povjerenstvo za procjenu šteta pri Gradskoj službi za civilnu - protupožarnu zaštitu. Nakon toga će povjerenstva za procjenu šteta, u kojoj će glavnu riječ imati agronomi, utvrditi kolika je šteta.

Zakonska procedura

- Mora se poštovati zakonska procedura proglašenja prirodne nesreće, a ovo je bio prvi korak. Slijede procjene štete koje će trajati 10 - 15 dana i naći će se određena visina na temelju koje će se tražiti sredstva od svih razina vlasti i, što se dobije, transferirat će se onima koji su stradali. Teško je pretpostaviti kolike će biti štete i zasad je rano pričati o bilo kakvim brojkama i iznosima. Uglavnom, poljodjelcima se uvijek u ovakvim prilikama pomagalo kad su pretrpjeli štete, bilo od grada ili mraza, tako je bilo i 2017., iz više izvora bi se nešto našlo, pa pomoć neće ni sad izostati - kaže Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika Ljubuškog za poljodjelstvo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije