ČOLAK:

Političko Sarajevo neće moći ignorirati Rezoluciju Europskog parlamenta o BiH

Čolak
15.02.2017.
u 20:00

Bariša Čolak, zamjenik predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH i zamjednik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH smatra kako su rekacije na usvojene amandmane hrvatskih europarlamentaraca i na Rezoluciju EU o napretku BiH neprimjerene te kako je, unatoč tomu, političko Sarajevo neće moći ignorirati, ukoliko se zaista zalaže za BiH uređenu po europskim standardima i načelima, prenosi hms.ba

Usvojena Rezolucija EU o napretku BiH i amandmani hrvatskih europarlamentaraca te načela federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda nisu ništa novo i neočekivano – institucije Europske unije i Europski parlament već su ranije naglašavali takve upute BiH, međutim, nepotrebna prašina se podignula u političkom Sarajevu, rekao je za Dnevnik.ba Bariša Čolak, zamjenik predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH.

Čolak smatra kako upute iz Europskog parlamenta treba shvatiti dobronamjerno i prijateljski jer ukoliko BiH teži biti dijelom te zajednice mora poštovati načela europskih demokracija.

„Upute iz Europskog parlamenta trebali bismo shvatiti dobronamjerno i prijateljski ukoliko težimo biti dijelom te zajednice i prihvatiti da se moraju poštovati načela europskih demokracija i da ni u jednoj višenacionalnoj državi Europske unije nikada nije bila praksa da jedan narod drugom bira političke predstavnike u vlasti“, navodi Čolak.

Mišljenja je kako su reakcije političkog Sarajeva krajnje neprimjerene i da se nepotrena stvara negativna atmosfera oko usvojenih amadnmana hrvatskih europarlamentaraca.

„Nepotrebno je stvara negativna atmosfera oko usvojendih amandmana hrvatskih europarlamentaraca, reakcije političkog Sarajeva su neprimjerene“, smatra Čolak.

Tvrdi kako bošnjačka politika neke moći ignorirati zaključke Europskog parlamenta i njihovo inzistiranje na načelim federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

„Bošnjačka politička elita neće moći ignorirati zaključke Europskog parlamenta i njhovo inzistiranja na načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitituvnih naroda, uz unutarnju dogovor čelnika, međutim, ukoliko nisu spremni za europsku BiH , što je alternativa“, pita se Čolak.

Dodao je i kako je ovakvo stanje u Federaciji BiH, neprestano frustirajuće za Hrvate i da političko-pravna  dominacija jednog naroda nad drugim ne vodi nigdje.

Podsjetimo, u usvojenoj Rezoluciji Europskog parlamenta o napretku  BiH  izvjestitelja Dana Prede naglašena je važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?