Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Političari trebaju uraditi težak posao i dogovoriti se oko Izbornog zakona BiH

20. lipnja 2018. u 10:15 1 komentara 147 prikaza

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack, u razgovoru za Klix.ba, komentirajući pregovore političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, poručila je da su stranke te koje trebju uraditi ovaj posao.

- Mi prije svega vjerujemo da kada građani izađu na glasovanje, da ono za što glasaju treba biti i provedeno. Mi ne čekamo, već naporno radimo sa stranakama u BiH da ih okupimo zajedno, da omogućimo razgovor i dijalog kako bi riješili ovo pitanje koje je potrebno riješiti. Veoma je jasno postalo kroz čitav ovaj proces da su stranke te koje trebaju uraditi ovaj posao. Stranke trebaju donijeti odluku, jer su one te koje trebaju provesti zakonodavstvo, koje god bude na snazi. To zahtijeva kopromis, raspravu i političku volju - kazala je Cormack.

Navela je da je Središnje izborno povjerenstvo najavilo da bi to trebalo biti odlučeno do 7. rujna, dakle mjesec prije izbora.

- Prema tom roku se orijentiramo i radimo. Građani trebaju znati da njihov glas treba biti proveden i da će se na taj način BiH početi kretati naprijed - rekla je.

Upitana što ukoliko ne bude dogovora do izbora u listopadu o ovom pitanju i svi ostanu na sadašnjim pozicijama, Cormack kaže da je i dalje fokusirana na tu činjenicu da postoje konkretna rješenja za ovaj problem.

- Brojne su mogućnosti raspravljene među strankama s pravnim ekspertima, uključujući i članove Venecijanske komisije. Mislim da trebamo ostati fokusirani na to da rješenje postoji. Političari trebaju biti ti koji će biti odgovorni i koji će uraditi taj težak posao, dogovoriti se, doći do kompromisa, odustati od nekih teških tvrdolinijaških pozicija i u potpunosti možemo provesti izbore na fer način - rekla je Cormack.

  • brodarevac:

    Čovića ne interesuje vitalni nacionalni interes on treba dom naroda da omogući kladioničarima da se bogate, da poreznici ne smiju priviriti u hotele i smještajne kapacitete međugorja, da pravda ne može da se izvrši nad lopovima ....i zbog toga on ... prikaži još! hoće vlast i blokade neće da dom naroda rješava nacionalno pitanje već sva moguća pitanja vezana za privredu i biznis i da tu može blokirati sa svojih 7-8% glasova sve ostale.