Intervju s ravnateljem Uprave policije MUP-a ZHŽ-a Ivanom Brkićem u povodu Sv. Mihovila

Policijski službenici su ogledalo društva i njegovi čuvari

29.09.2023.
u 14:14

MUP-u ZHŽ-a novu energiju donosi 101 novi mladi policijski službenik, od kojih je njih 38 počelo s radom prije nekoliko mjeseci, dok ih 63 dolazi početkom iduće godine

Ravnatelj Uprave policije MUP-a ZHŽ-a Ivan Brkić u intervjuu u povodu Dana policije svim policijskim službenicama i službenicima čestitao je blagdan svetog Mihovila, njihova zaštitnika.

Tim povodom govorio je o položaju policijskih službenika MUP-a ZHŽ-a, sigurnosnoj situaciji u ovoj županiji, kao i planovima za budućnost. Osvrnuo se i na nedavni slučaj nasilja u obitelji koji je privukao pozornost javnosti, istaknuvši kako je policija poduzela sve potrebne mjere i radnje predviđene zakonom kako bi zaštitila žrtvu nasilja te procesuirala počinitelja tog kaznenog djela.

Večernji list: Povod intervjua je blagdan sv. Mihovila. Što želite poručiti svojim kolegama?

- Budući da je povod ovog intervjua Dan policije, odnosno blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policajaca, vojnika, padobranaca i borbenih pilota, želio bih svim policijskim službenicama i službenicima te djelatnicima MUP-a ZHŽ-a čestitati njihov dan. Također bih iskoristio priliku pohvaliti rad policijskih službenica i službenika Uprave policije MUP-a ZHŽ-a koji se ogleda u povoljnoj sigurnosnoj situaciji koju posljednjih godina bilježe statistički podaci u našoj županiji. Uz pohvale, podsjetio bih na činjenicu kako biti policajac nije posao, nego poziv te da su pred nama svakodnevno novi sigurnosni izazovi koji zahtijevaju konstantno usavršavanje i predan rad kako bismo svim našim sugrađanima pružili najviši mogući standard sigurnosti.

Večernji list: Mogu li policijski službenici u ZHŽ-u biti zadovoljni svojim položajem?

- Općenito gledajući, policijski službenici MUP-a Zapadnohercegovačke županije mogu biti zadovoljni trenutačnom situacijom jer su posljednjih godina plaće redovite te nemaju problema prilikom ostvarenja ostalih prava iz radnih odnosa. Također, u ovoj godini između Vlade ZHŽ-a i sindikata potpisan je kolektivni ugovor koji je djelatnicima ovog Ministarstva osigurao niz dodatnih prava, među ostalim i rast plaća.

Ipak, inflacija, koja je sveprisutna, na neki je način “pojela” to povećanje. Nadam se kako će se u idućem razdoblju pronaći način za njihovo usklađivanje u skladu s rastom troškova života. Kada je riječ o opremljenosti, mišljenja sam da je ona na zadovoljavajućoj razini. Redovito se nabavljaju odore, obuća te ostala materijalno-tehnička sredstva potrebna za rad policijskih službenika.

Večernji list: Posljednjih dana pozornost javnosti privukao je slučaj obiteljskog nasilja u kojem je sudjelovao poznati sportaš i bivši hrvatski reprezentativac. Je li policija poduzela sve zakonom predviđene radnje za zaštitu žrtve?

- Nažalost, imamo takvu situaciju. Ona se ni po čemu ne razlikuje od ostalih slučajeva prijava nasilja u obitelji, osim što se ovdje radi o poznatoj osobi, što je privuklo dodatnu pozornost javnosti.

Činjenica je kako je dana 22. rujna 2023. godine u 8.20 PU Ljubuški nazvala K. B. (1998.) i prijavila svog supruga D. B. (1982.) iz Ljubuškog da je pod utjecajem alkohola, da ju je fizički napao, odnosno da joj je tom prilikom nanio tjelesne ozljede u njihovoj obiteljskoj kući koja se nalazi u mjestu Lipno u Ljubuškom. Po zaprimanju prijave policijski službenici Policijske uprave Ljubuški izišli su na mjesto događaja, gdje su zatekli K. B. koju su odvezli u Dom zdravlja Ljubuški, gdje joj je ukazana liječnička pomoć, a prijavljenog D. B. alkotestirali te potom lišili slobode.

O svemu navedenom obaviješten je dežurni županijski tužitelj u Širokom Brijegu, nakon čega su policijski službenici OKP PU Ljubuški i Sektora kriminalističke policije MUP-a ZHŽ-a, po usmenoj naredbi Općinskog suda u Ljubuškom, izvršili pretragu navedene obiteljske kuće, gdje je pronađeno više komada oružja i streljiva te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s prijavljenim kaznenim djelom. Dakle, policijski službenici Uprave policije MUP-a ZHŽ-a poduzeli su sve potrebne mjere i radnje predviđene zakonom kako bi zaštitili žrtvu nasilja te procesuirali počinitelja ovog kaznenog djela.

Večernji list: Jesu li u ZHŽ-u česte prijave obiteljskog nasilja?

- Tijekom prošle godine evidentirano je 11 kaznenih djela nasilja u obitelji, dok je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano 15 prijava. Navedeno povećanje ne mora neminovno značiti da je došlo do porasta broja počinjenih kaznenih djela, nego da su žrtve počele prijavljivati nasilje i tražiti pomoć mjerodavnih institucija.

Također, ovom prilikom apeliram na stanovnike da svako nasilje kojem svjedoče ili o kojem imaju spoznaje prijave policiji, da ne zatvaraju oči pred obiteljskim nasiljem, vršnjačkim nasiljem…, da ne komentiraju kako ih se to ne tiče samo zato što oni sami nisu žrtve. Uz to, pozivam sve žrtve nasilja da bez odgađanja prijave počinjenje kaznenog djela nadležnoj policijskoj upravi ili telefonom na broj 122 kako bi počinitelje navrijeme odvratili od mogućeg ponavljanja djela.

Večernji list: Kakvo je sigurnosno stanje u ovoj županiji? Koja su kaznena djela u porastu?

- Parametri koji pokazuju broj kaznenih djela i stopu rasvijetljenosti, broj prometnih nesreća, broj smrtno stradalih osoba i broj teže ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama te broj izvršenih prekršaja protiv javnog reda i mira u posljednjih nekoliko godina u ovoj županiji su stabilni.

Općenito, sigurnosna situacija na području ZHŽ-a može se ocijeniti zadovoljavajućom, a u odnosu na neke druge sredine u Bosni i Hercegovini i jako povoljnom. Ipak, popuštanjem mjera nakon pandemije koronavirusa broj nekih kaznenih djela vraća se na brojeve od prije vremena pandemije, što nas upozorava na potrebu jačeg angažmana, kako u sigurnosti prometa tako i radnjama u otkrivanju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, sprječavanju nasilja, prevenciji teških kaznenih djela poput razbojstava, krađa…

Večernji list: Pandemija koronavirusa posljednjih godina u drugi je plan stavila migrantsku krizu. Što govore brojevi iz prošle godine kada je u pitanju ruta kroz Hercegovinu, odnosno prostor Zapadnohercegovačke županije?

- Pandemija koronavirusa, odnosno mjere koje su tada stavljene na snagu, dovela je do smanjenja broja ilegalnih migranata na području Zapadnohercegovačke županije. Naime, izbjeglička kriza eksplodirala je 2018. godine, kada smo na području ZHŽ-a zatekli 865 ilegalnih migranata, a kulminirala je godinu poslije kada se broj ilegalnih migranata popeo na 1049. Od tada su brojevi u opadanju. Tako je tijekom 2022. godine na području ZHŽ-a evidentirano 58 migranata, što je u odnosu na 2021. godinu manje za 105 ili 64 posto, kada su evidentirana 163. U 2023. godini za prvih osam mjeseci evidentirana su 24 ilegalna migranta.

Iako navedeni brojevi ukazuju na evidentno smanjenje ilegalnih migracija, mi jesmo i moramo biti na oprezu jer uvijek može doći do novog migrantskog vala, a ruta kroz zapadnu Hercegovinu itekako je zanimljiva.

Večernji list: Svi županijski MUP-ovi ove i iduće godine susreću se s odljevom policijskih službenika jer ratna generacija odlazi u mirovinu. Je li Zapadnohercegovačka županija reagirala navrijeme po ovom pitanju?

- Tijekom 2024. godine više od 50 policijskih službenika MUP-a ZHŽ-a po sili zakona ide u mirovinu, određen broj ih je već otišao ili će otići do kraja ove godine, što čini sedamdesetak policijskih službenika koji su svoju karijeru započeli tijekom ratnih godina. Svi su oni u proteklih 30 godina rada dali svoj maksimum te bih ovu priliku iskoristio da još jednom zahvalim svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u obrani ovih prostora te koji su izgradili temelje današnje Uprave policije MUP-a ZHŽ-a. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji Vlade Zapadnohercegovačke županije naš MUP ne bi trebao imati problema u kadrovskom popunjavanju. Naime, u lipnju ove godine prisegu vjernosti položilo je 30 policijskih kadeta MUP-a Zapadnohercegovačke županije, a tri mjeseca prije i osam mlađih inspektora, čime je u službu ušlo 38 novih mladih ljudi. Uz njih, za nekoliko mjeseci, odnosno početkom iduće godine, očekujemo početak rada još 63 policijska službenika koja su trenutačno na školovanju na Policijskoj akademiji FMUP-a u Sarajevu.

Večernji list: Spomenuli ste da je dio mladih policijskih službenika počeo s radom. Jeste li zadovoljni?

- Mladi kolege raspoređeni su u četiri policijske uprave (Ljubuški, Grude, Široki Brijeg i Posušje) iz razgovora s njihovim nadređenima mogu reći kako smo zadovoljni njihovom motivacijom za rad i trudom koji iskazuju na terenu. Zadacima pristupaju zrelo i odgovorno te je njihovim dolaskom u službu MUP Zapadnohercegovačke županije dobio novu energiju i snagu. Potencijal koji imaju ovi mladi ljudi, uz iskustvo starijih kolega, zasigurno će doprinijeti dobrobiti svih stanovnika ove županije, odnosno postizanju što boljih rezultata rada Uprave policije MUP-a ZHŽ-a.

Večernji list: Zbog raznih peripetija u određenim policijskim agencijama u BiH onemogućeno je napredovanje policijskih službenika. Kakvo je stanje u ZHŽ-u?

- MUP Zapadnohercegovačke županije redovito raspisuje natječaje za promaknuća policijskih službenika. Trenutačno je u tijeku jedan takav natječaj, a u idućem razdoblju može ih se očekivati veći broj, dijelom i zbog odlaska “ratne generacije policijskih službenika” u mirovinu jer veliki broj njih ima visok čin, čime su pozicionirani za visokorangirane pozicije koje ne mogu i ne smiju ostati nepopunjene. Ovdje bih naglasio kako je svim policijskim službenicima Uprave policije MUP-a ZHŽ-a omogućeno napredovanje u službi, međutim, na svakome od njih je da svojim znanjem, radom te ponašanjem u službi i izvan nje dokaže da to i zaslužuje.

Večernji list: Kakva je suradnja s policijskim agencijama u FBiH i BiH?

- MUP Zapadnohercegovačke županije ima jako dobru suradnju s policijskim agencijama u BiH, ali i izvan granica naše države. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, istaknuo bih suradnju s Graničnom policijom BiH, kao i svim županijskim MUP-ovima, posebice MUP-om HNŽ-a i MUP-om HBŽ-a, s kojima i teritorijalno graničimo, te je suradnja vrlo često nužna za rješavanje određenih kaznenih djela. Također, moram naglasiti da je velik broj kaznenih djela razriješen zahvaljujući suradnji s FMUP-om. Naši policijski službenici često su podrška u akcijama SIPA-e.

Jako dobru suradnju imamo i s MUP-om RS-a, kao i Policijom Distrikta Brčko. Kada govorim o suradnji izvan granica naše države, tu moram istaknuti MUP Republike Hrvatske.

Večernji list: Kakvi su vaši daljnji planovi, odnosno prioriteti u radu kao ravnatelja Uprave policije MUP-a ZHŽ-a?

- Mislim da bi prioritet svake osobe koja se nalazi na ovakvoj poziciji, ali i svih mojih kolega koji obnašaju dužnosti policijskih službenika, trebao biti fokusiran na nastavak smanjenja kaznenih djela i prekršaja, kao i na to da poboljšavamo svoju profesionalnost, a time podižemo povjerenje građana u policiju jer policijski službenici su ogledalo društva, kao i njegovi čuvari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije