Kradljivci na plažama se aktivirali

Policija upozorava: Ključeve, mobitele, novčanike... na plaži ne ostavljajte bez nadzora

28.06.2023.
u 20:25

Policija apelira na građane, ali i turiste da budu oprezniji. Ali, kažu, ne treba samo paziti na svoje stvari dok uživate u moru jer lopovi vrlo često vrebaju i u javnom prijevozu, a na udaru su nerijetko i osobni automobili.

Odlazak na odmor zapravo je osnovna ljudska potreba. Odlazak na ljetovanje i doživljavanje promjene ključni su za zdravo tijelo, ali i um. Sunce, kristalno čisto more, brojne aktivnosti na plažama… opis su idealnog godišnjeg odmora i razlozi zbog kojih se brojni svake godine vraćaju u Hrvatsku, piše Večernji list BiH.

Nepažnja

No, s ljetnim danima i gužvama na plažama je sve više pljački. Policija apelira na građane, ali i turiste da budu oprezniji. Ali, kažu, ne treba samo paziti na svoje stvari dok uživate u moru jer lopovi vrlo često vrebaju i u javnom prijevozu, a na udaru su nerijetko i osobni automobili.

Da su se kradljivci već aktivirali, potvrdili su iz Policijske uprave primorsko-goranske. Kako stoji u službenom priopćenju, policija je u proteklih nekoliko dana zaprimila sedam prijava o počinjenju kaznenih djela krađe na plažama. Riječ je o krađama torbi i naprtnjača s različitim predmetima koje su ostavljene bez nadzora na plažama na otoku Krku, Rabu, u Opatiji i Kantridi u Rijeci. Kako navode iz policije, na plažama u Krku, Malinskoj i Baškoj nepoznati počinitelj otuđio je naprtnjače (ruksake) s novcem, mobitelima, odjećom, ključevima, kao i drugim vrijednim predmetima šestero stranih državljana (Slovenija, Italija, Mađarska i tri državljanina Njemačke), a koji su ih ostavili bez nadzora i otišli se kupati u more.

Tako je oštećen i državljanin Srbije kojem je iz ruksaka otuđen novčanik na plaži na Kantridi u Rijeci, a isto tako, navode iz policije, i njemačkom i hrvatskom državljaninu na plažama u Opatiji i na otoku Rabu. Materijalno je oštećeno devet osoba za oko 3900 eura.

Opisani događaji još jednom potvrđuju kako kradljivci koriste nepažnju građana i njihovo kupanje u moru te im otuđuju stvari ostavljene bez nadzora. Najčešći predmeti krađa su novčanici s novcem i mobiteli, ali i nakit, ključevi vozila ili apartmana, sunčane naočale i dr., odnosno počinitelji ne biraju predmete koji im se nađu pri ruci. Kako bi se smanjila mogućnost nastanka ovakvih i slični kaznenih djela krađe te izazivanja neugodnosti tijekom boravka na plažama, i ovom prilikom podsjećamo građane na neke od korisnih savjeta kako zaštititi svoju imovinu. Kako navode iz policije, na plažu ne nosite vrijedne predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, nakit i vrijednu foto-video opremu.

Savjeti

Dodaju da torbe, ključeve, mobitele, fotoaparate, videokamere na plaži ne ostavljate bez nadzora. Ako ste spriječeni, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.

- Ne provjeravajte učestalo novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari. Dokumente i novac nikada ne držite zajedno. Na plažu ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove, primjerice, ako želite popiti sok, kavu ili pak pojesti sladoled. Ako do plaže dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila. Uz navedeno, u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete. Ako pak na plažu dolazite biciklom – osigurajte ga vežući za drvo, ogradu. Ključeve apartmana, soba, vozila i slično koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registracijsku oznaku vozila spremite na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima. Pretražite bližu okolicu, možda pronađete neke svoje predmete – spremite ih u vrećicu i predajte policiji (možda se otkriju korisni tragovi). Ako ste pokradeni, nazovite odmah policiju na broj 192, stoji u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.

I za kraj ljeto je idealno vrijeme za opuštajući godišnji odmor. Uživajte na moru s obitelji i prijateljima, “napunite baterije”, ali i pratite savjete policije i budite na oprezu kako se doma ne biste vratili praznih džepova.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?