Čak 80 posto maloljetnika se barem jednom okušalo u igrama na sreću

Policija će “loviti” maloljetnike po kladionicama

17.11.2021.
u 16:50

Iako točne statistike ne postoje, prema nekim istraživanjima, više od 80 posto maloljetnika u dobi između 15 i 17 godina sudjelovalo je u igrama na sreću u kladionicama barem jedanput u životu, piše Večernji list BiH. 

Kontrola objekata

Posebno zabrinjavajuće zvuči podatak da čak 40 posto srednjoškolaca i mladih svakodnevno ide u sportske kladionice. Nerijetko se događa da srednjoškolci, umjesto na nastavi, vrijeme provode u kladionicama iako je to zakonom zabranjeno. Naime, Zakon o igrama na sreću Federacije BiH propisuje da je osobama mlađim od 18 godina zabranjeno uplaćivanje i sudjelovanje u svim igrama na sreću u kasinima, kladionicama i automat klubovima, kao i igrama na sreću koje se priređuju preko interneta. Isti zakon zabranjuje i boravak maloljetnih osoba u objektima u kojima se priređuju igre na sreću, dakle, u kladionicama, kasinima, te propisuje određene kazne za kršenje odredbi. Kako bi se ove odredbe zakona poštivale te smanjio broj maloljetnika u objektima za priređivanje igara na sreću, Porezna uprava Federacije BiH ovih je dana ponovno krenula u akciju kontrole navedenih objekata te u tome traži pomoć policije. - Porezna uprava Federacije BiH u skladu sa svojim nadležnostima kontinuirano provodi aktivnosti vezane za poštivanje odredbi Zakona o igrama na sreću. Na osnovi operativnih podataka kojima raspolaže Porezna uprava FBiH, prijava građana, navoda iz sredstava javnog informiranja, postoje saznanja koja upućuju na sve veće sudjelovanje maloljetne populacije u igrama na sreću, a što je suprotno odredbama Zakona o igrama na sreću - naveli su iz Porezne uprave Federacije BiH. Zbog činjenice da Porezna uprava FBiH ne raspolaže dovoljnim brojem inspektora, u provođenju svoje akcije zatražili su pomoć županijskih MUP-ova. Podsjetili su na visine kazni koje su propisane za kršenje Zakona o igrama na sreću. Tako članak 129. propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 12.000 KM kazniti za prekršaj pravna osoba ako se u prostoru kasina, kladionice, tombole zatvorenog tipa ili objekta u kojem se priređuju igre na sreću preko automata nalaze osobe mlađe od 18 godina. - Članak 132. istoga zakona kaže da će se novčanom kaznom u visini od 500 KM kazniti roditelj, staratelj ili usvojitelj maloljetnika u dobi do navršenih 16 godina koji se zatekne u igrama na sreću. Isti zakon kaže i da maloljetniku u dobi od 16 do 18 godina, u slučaju da ga se zatekne u sudjelovanju u igrama na sreću, slijedi novčana kazna u visini od 500 konvertibilnih maraka. Dragica Radović, ombudsman za djecu RS-a, nedavno je izjavila kako se zbog sudjelovanja u igrama na sreću djeca otuđuju od obitelji, gube svoje pozitivne vrijednosti, zapostavljaju obveze u obitelji, zapostavljaju obveze u školi. Posljedice takvog ponašanja su višebrojne. Osim one financijske, tu je i opasnost od razvijanja bolesti ovisnosti jer patološko kockanje predstavlja jedan od njezinih najtežih oblika.

Prekršajni postupci

Inače, građani Federacije Bosne i Hercegovine u razdoblju od 2016. pa do kraja 2019. godine na igre na sreću potrošili su čak 6.656,666.182 marke. Prema podacima Porezne uprave, tijekom 2019. godine “igračima” je isplaćeno 1.540,661.046 KM, a uplaćeno je 1.754,043.306 KM. Najviše novca u kladionicama su potrošili građani Tuzlanske županije, čak 326,558.440 KM, a odmah iza njih je HN županija te Sarajevska županija. Prema evidencijama Porezne uprave FBiH, u 2020. priređivači igara na sreću klađenjem su ostvarili ukupan promet po osnovi uplata u iznosu od 1.359,355.454 KM. Inače, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je posljednjih dana izvršila 58 inspekcijskih nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem. Zbog utvrđene nepravilnosti: rada bez odobrenja Federalnoga ministarstva financija zapečaćeno je 55 poslovnih jedinica, odnosno uplatnih mjesta - kladionica. - Porezna uprava Federacije BiH će zbog utvrđene nepravilnosti nadležnim sudovima podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?