Odbacili krivnju za nasilje nad Slavenom Blaževićem

Policajcima prijeti do pet godina zatvora za zlostavljanje u Mostaru

14.10.2021.
u 18:05

Dvojica policajaca pred Općinskim sudom u Mostaru jučer su odbacila odgovornost za premlaćivanje mladića Slavena Blaževića ovoga proljeća u gradu na Neretvi, što je izazvalo napetosti i prosvjede. Na upit suca Damira Medića na optužbe koje im stavlja na teret županijsko, hercegovačko-neretvansko Tužiteljstvo, interventni policajci Armin Vrače i Jusuf Penava odgovorili su da se ne osjećaju odgovornima za premlaćivanje mladića u središtu Mostara. Tužiteljstvo HNŽ-a nakon provedene istrage ranije je podiglo, a Općinski sud u Mostaru potvrdio optužnicu protiv policijskih službenika Jusufa Penave (1996.) iz Čapljine i Armina Vrače (1992.) iz Mostara, piše Večernji list BiH. 

Više ozljeda

Podignuta je zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo zlostavljanja u obavljanju službe iz čl. 182. Kaznenog zakona Federacije BiH te nanošenja lake tjelesne ozljede, također po članku Kaznenoga zakona Federacije BiH. Naime, optužnicom se Jusufa Penavu i Armina Vraču tereti da su dana 10. travnja ove godine oko 22.50 u ulici Franjevačka u Mostaru u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21 do 5 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a HNŽ-a sustigli oštećenog Slavena Blaževića, a koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi. Nakon toga su, iako im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu. U više navrata zadavali su mu udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli ga za kosu te vrijeđali, psovali mu majku pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga poslije uporabe sile priveli u Policijsku upravu u Mostaru. Tu su mu pak uručili prekršajni nalog, nakon čega je Blažević napustio policijsku postaju pa se uslijed bolova koje je osjećao uputio u Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, gdje su mu konstatirane lake tjelesne ozljede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres. Iskaz Slavena Blaževića portalu Pogled odmah nakon premlaćivanja autentično potvrđuje navode i iz optužnice. 
- Ispričao sam se što sam prekršio policijski sat, ponudio da platim kaznu, no oni su počeli s udarcima. Nakon toga odveli su me u policijsku postaju. U policijskom vozilu sam im već u nekoliko navrata napominjao da se ne osjećam dobro. U policijskoj postaji su napisali prekršajni nalog na kojem je pisalo da sam prekršio pravilo kretanja. U prekršajnom nalogu nigdje nisu spomenute ozljede, samo piše da sam prekršio zabranu kretanja od 21 do 5 sati. Nakon što su napisali prekršajni nalog, pustili su me da idem kući pješice - kazao je Slaven za pogled.ba.
Nedugo nakon incidenta koji se dogodio 10. travnja u središtu Mostara, interventni policajci Armin Vrače i Jusuf Penava suspendirani su u MUP-u. 
Ovaj je slučaj u Mostaru podigao napetosti jer su policajci Bošnjaci, a žrtva je mladić čijega su zarobljenog oca Željka Blaževića ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u mjestu Trusini kod Konjica. Dan nakon policijskog nasilja organiziran je prosvjed ispred zgrade MUP-a HNŽ-a u Mostaru.

Drugi slučajevi

Cijeli incident teško bi ugledao svjetlo dana, odnosno dobio toliku pozornost, da sve nisu zabilježile nadzorne kamere sa zgrade u kojoj Blažević živi. Uz to, objavljeno je i više videozapisa koje su snimili stanari iz ove i drugih zgrada, koji su bili očevici ovoga policijskog nasilja. Nažalost, nije to jedini slučaj na koji je bilo prigovora osoba koje su se u vremenu policijskog sata zatekle izvan svojih kuća, no očito zbog toga što nisu bile na mjestu koje je pokriveno kamerama, nisu dobili ovakav epilog. Svejedno, nakon ovoga incidenta iz travnja nisu zabilježeni slični slučajevi. •

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
21:31 14.10.2021.

To nisu policajci to su govna i kukavice koji iskaljuju bijes na jednom mladiću koi se i ne brani . Treba tu dvojicu uza zid i strijeljati sramote policiju .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?