Hrvatski branitelji poručili:

Pokušavaju promijeniti povijesne činjenice o HVO-u i Hrvatima, to ne smijemo dopustiti

06.05.2017.
u 13:50

Nakon što je 24. ožujka Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a FBiH u Vitezu održala sjednicu Predsjedništva, u petak je Vitez bio domaćin i redovitog izvještajnoga sabora te Udruge. Sabor je održan u Hrvatskom domu u Vitezu, a prisutno je bilo nešto manje od stotinu članova Udruge. Radnom dijelu sabora prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima Viteza podignutoga ispred zgrade Općine.

- Zbrojili smo rezultate rada i djelovanja te financijsko izviješće za prošlu godinu, a iz tih izvješća i dodatnih analiza sagledali smo što i kako moramo raditi u idućem razdoblju u djelovanju Udruge u cjelini, s posebnim naglaskom na rad i djelovanje na donošenju zakonskih akata vezanih uz populaciju iz udruga nastalih iz Domovinskoga rata, kazao je predsjednik Lazar Martinović.

Na saboru se razgovaralo i na koji način dodatno dati svoj doprinos radu i djelovanju Hrvatskog narodnog sabora BiH u realiziranju opravdanih zahtjeva te o opravdanim težnjama hrvatskog naroda u BiH kada je riječ o institucionalnoj ravnopravnosti s ostala dva naroda u BiH.

- Tim aktivnostima, prije svega, tražimo i borimo se za skidanje lažnih i opasnih stigmi koje se podmeću HVO-u, pa tako i hrvatskom narodu u BiH s kojima se želi i nastoji utjecati, čak mijenjati našu i bh. povijest te ulogu HVO-a i hrvatskog naroda u njoj. Znamo što smo radili, za što smo se časno borili i ginuli, ne negirajući i nedopuštene i neprihvatljive radnje i poteze pojedinaca te pojedinih skupina koji su za to već odgovarali ili će odgovarati. Za to nikako ne može i neće “križ nositi” HVO i hrvatski narod u BiH, istaknuo je Martinović.

Naglasio je kako je UNRO HVO-a, skupa s ostale tri udruge proistekle iz Domovinskog rata, u najtežim poslijeratnim vremenima, u vrijeme Alijanse i “platforme”, tvrdila, upozoravao i čvrsto se zauzimao da HNS mora biti mjesto političke snage Hrvata u BiH, mjesto gdje će se dogovarati, zauzimati stajališta kada su u pitanju prava, konstitutivnost i uopće položaj hrvatskog naroda u BiH.

-Tu smo, uz HNS čvrsto i odlučno, a pozivamo i sve one koji žele dobrobit Hrvatima da nađu svoje mjesto u HNS-u BiH ako to još uvijek nisu učinili, kako bi dobili legalitet i legitimitet zastupati Hrvate na području cijele BiH. U takvoj situaciji, uz njih, bit će i Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a. Različita mišljenja, druga i drugačija, pojedinca, skupine, udruge…, nitko neće i nikada nije osporavao. To nam nikada nije i neće smetati, ali naše svetinje, pitanja o statusu i položaju Hrvata u BiH i sve što to u sebi nosi, položaj i uloga HVO-a…, tu kompromisa neće i ne može biti. Evo, to mi nositelji ratnih odličja HVO-a iz Viteza odlučno poručujemo, zaključio je Martinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije