Diplomiranim studentima omogućeno daljnje usavršavanje

Pokretanjem novih studija SUM postaje konkurentno europsko sveučilište

18.06.2021.
u 10:35

Sukladno potrebama tržišta rada i iskazanom zanimanju, Sveučilište u Mostaru kontinuirano radi na razvijanju novih studijskih programa na svim razinama uz evaluacije i unaprjeđenje postojećih studijskih programa. Samo kontinuiranim razvojem moguće je postati konkurentno europsko sveučilište. Uz tri razine studija, Sveučilište razvija i programe cjeloživotnog učenja kako bi se već diplomiranim studentima omogućilo daljnje usavršavanje.

Novi diplomski studiji

Na studijski program diplomskoga studija “Video, montaža i režija” na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u ovoj akademskoj godini upisana je prva generacija studenata. Studenti stječu teorijska, stručna, praktična i umjetnička saznanja kroz predavanja, individualni rad, demonstracije, stručni nadzor, korekture uz praktični rad i konzultacije. Ovaj studij uključuje prožimanje tradicionalnog i suvremenog dizajna, kao i uvođenje novih interaktivnih medija.
Sadašnje promjene programa ubrajaju se u prirodan proces usklađivanja i preinaka sveučilišnoga obrazovnog sustava, prilagođenoga suvremenim potrebama društva u cjelini. Prva generacija uspješno privodi i prvu godinu diplomskoga studija nutricionizma na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, a na toj ustrojbenoj jedinici Sveučilišta u Mostaru od iduće akademske godine bit će pokrenut novi diplomski studij fitomedicine koji za cilj ima osposobiti studente za sudjelovanje u istraživanjima znanstvenih osnova integrirane i okolišu prihvatljive te ekološke zaštite bilja od štetnika, bolesti i korova u znanstvenim područjima primjene pesticida, fitofarmacije, fitopatologije, herbologije i zoologije te za nastavak znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju. Cilj je i studente osposobiti za samozapošljavanje.
- Glavni zadaci ovog studijskog programa su obrazovanje kadrova koji će doprinijeti osiguranju fitomedicinskih aspekata biljne proizvodnje, unaprjeđenju načina i uvjeta provođenja fitosanitarnih mjera, poboljšanju rentabilnosti i profitabilnosti biljne proizvodnje, poticanju razvoja organske biljne proizvodnje, smanjenju zagađenja i rizika od primjene pesticida za ljude i okoliš, brizi za životnu sredinu. Imperativ predstavlja razvoj profesionalne etike, usklađen sa složenim zahtjevima i rizicima ove profesije - kazao je izv. prof. Ivan Ostojić, dekan APTF-a.

Specijalistički studiji

Dvogodišnje pripreme i rad na organizaciji novog sveučilišnoga specijalističkog jednogodišnjeg studija “Suvremeni sigurnosni izazovi” rezultirali su kvalitetnim programom koji će pronaći svoje mjesto među studentima sigurnosnih studija. Transformacija postojećih i pojava novih sigurnosnih izazova nametnula je potrebu za akademskim osposobljavanjem relevantnih stručnjaka iz oblasti sigurnosti za suprotstavljanje suvremenim sigurnosnim izazovima koje nose terorizam i nasilni ekstremizam, suvremeni organizirani kriminalitet i korupcija, prijetnje informacijsko-komunikacijskim sustavima, hibridne prijetnje, suvremene geopolitičke tendencije. Studij će se izvoditi na Sveučilištu u Mostaru uz podršku međunarodnih akademskih partnera i partnera iz institucija BiH.
- Studijski program omogućava nastavak školovanja zaposlenicima sigurnosnoga sektora i onima koji žele naći posao u različitim područjima sustava nacionalne sigurnosti - od vojske, agencija za provođenje zakona, obavještajnog sektora, privatnih korporacija i sl., a koji su postigli određeni akademski stupanj u prethodnim godinama i desetljećima - kazao je Damir Bevanda, koautor nastavnoga plana i programa studija. Završetkom specijalističkog poslijediplomskog studija student stječe akademski stupanj magistra specijalista sigurnosti za oblast suvremenih sigurnosnih izazova. Poslijediplomski specijalistički studij “Financijsko-računovodstvena forenzika” jedini je studij u ovom području u Bosni i Hercegovini i traje jednu godinu. Prodekan za poslovanje i međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta izv. prof. Igor Živko kazao je kako se studij izvodi u dva semestra, u suradnji s partnerskim fakultetima u zemlji i inozemstvu kroz nastavu i analizu slučajeva u praksi. - Namijenjen je polaznicima koji trebaju dodatna znanja i vještine analiziranja i upravljanja financijskim izvještavanjem u poduzeću sukladno međunarodnim računovodstvenim standardima, analize poslovanja, sposobnosti otkrivanja i sprječavanja pogrešaka, pronevjera i zaštite poduzeća od rizika prijevare, vještine korištenja računalne podrške i statistike u otkrivanju pogrešaka i prijevara za potrebe internih i eksternih korisnika - dodao je prodekan Živko. Po završetku studija, koji su prepoznala profesionalna računovodstvena tijela u BiH, student ima zvanje sveučilišnoga specijalista.
Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu pokrenut je Program za osposobljavanje pratitelja životinja u prijevozu, kao program cjeloživotnog učenja koji je namijenjen svim uvoznicima živih životinja za klanje i proizvodnju mesa ili živih rasplodnih kategorija, sa svrhom odgovora na izazove i potrebe tržišta rada u području praćenja životinjama u prometu.
Završetkom programa polaznici stječu certifikat i dodatak certifikatu, u kojem se nalaze informacije o postignutim ishodima učenja, strukturi i sadržaju programa te ECTS bodovima. Program traje 20 školskih sati, a izvodit će se u prostorijama Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru više puta tijekom akademske godine, ovisno o broju zainteresiranih, za minimalno 10 polaznika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije